Cholula in Mexico, de grootste piramide ter wereld

0
925

In de stad Cholula in Mexico ligt een bijzonder monument, de piramide van Cholula. Dit monument is wat betreft volume het grootste monument ter wereld.

De Grote Piramide van Cholula, bij de plaatselijke bevolking bekend als Tlachihualtepetl (kunstmatige berg), is ongeveer 66 meter hoog en 450 meter breed. Het volume is bijna tweemaal zo groot als dat van de Grote Piramide, de grootste van de drie beroemde piramides van Gizeh. Archeologen geloven dat het mysterieuze complex ergens rond 300 v. Chr. werd gebouwd, maar zijn het er niet over eens wie het precies heeft gebouwd.

De Grote Piramide van Tepanapa, ook bekend als de Grote Piramide van Cholula, is een 2400 jaar oud kunstmatig bouwwerk in Mexico. Het werd volledig over het hoofd gezien door het Spaanse leger tijdens hun invasie in 1519.

Cholula ligt vlakbij de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan en was een van de belangrijkste steden in het Azteekse Rijk. Er woonden ongeveer 100.000 mensen en de stad stond bekend om haar drukke markten en goede handelswaar. Men geloofde dat de stad ongelooflijk heilig was en het volk bouwde voor elke dag van het jaar een heilige piramide.

De natuur begon het complex terug te winnen toen het in de 8e eeuw werd verlaten (de omliggende gebieden bleven bewoond). Toen de Spanjaarden arriveerden, was de piramide al overwoekerd. In 1519 marcheerden Hernan Cortez en zijn mannen de stad binnen en slachtten 10 procent van de bevolking af. Als symbool van hun verovering bouwden ze in 1594 een kleine kerk op de top van een enorme heuvel (de Nuestra Señora de los Remedios kerk).

In de jaren ’30 kwam een architect op het idee om tunnels te graven om de substructuren te onderzoeken. Zo konden de lagen van de piramide in kaart worden gebracht en gemodelleerd.

Vandaag betreden bezoekers de site via een tunnel aan de noordzijde. De ondergrondse verkenning gaat verder door het midden van de piramide en de uitgang is aan de zuidkant. Een gedeelte geeft zicht op de hoofdtrappen van een van de piramides.

By Diego Delso, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30696957

Het opgegraven gebied

Zodra de tunnels zijn verlaten, wacht een gedeeltelijk opgegraven gebied. Hier zijn diverse structuren en restanten van gebouwen, altaren en dergelijke te zien. Op het terrein staan diverse borden om uit te leggen wat er gevonden is.

De tunnel in de piramide

Het museum

Een bezoek aan de piramide is niet compleet zonder een bezoek aan het museum. Er worden artefacten tentoongesteld die tijdens de opgravingen zijn gevonden. Er zijn ook reproducties van de muurschilderingen die in het complex zijn gevonden.

Museum By AlejandroLinaresGarcia – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12849207

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.