Grafheuvels in het Tonckensbos

0
616
019 In het Tonckensbos bij Zuidvelde liggen zo’n 40 grafheuvels uit de IJzertijd op korte afstand van elkaar. Deze groep duidt op brandheuvels die tussen 500 v.Chr en de jaartelling over de crematieresten en de resten van brandstapels werden geworpen.

Niet ver van Westervelde in Drenthe ligt het Tonckensbos. In dit bos ligt een groep van 40 grafheuvels.

De grafheuvels bevinden zich allemaal aan de westzijde van een licht gebogen aarden wal die zich ook op het perceel bevindt. Het gaat om een brandheuvelveld uit de ijzertijd. Het is niet bekend hoe oud de meer dan 100 meter lange wal is, maar vermoedelijk gaat het om een eswal. Het hele complex is sinds 2002 een beschermd archeologisch monument. 

Het bos is een van de vele bezittingen van de beroemde familie Tonckens die al eeuwen woont en werkt in Westervelde.

Er is een route uitgezet van 4 kilometer die onder andere door het Tonckensbos gaat. De route begint bij het hunebed van Westervelde. Zie https://wandelenrondroden.nl/natuurlijk-ommetje-westervelde-4km/

Niet ver van de locatie van de 40 grafheuvels ligt Natuurbegraafplaats De Velden, een mooie symbolische connectie.

De kaart van de natuurbegraafplaats pal naast het gebied met de 40 grafheuvels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.