Bloeiende krokussen op landgoed Overcingel

0
341
krokussen op landgoed overcingel Foto Karla Leeftink-Het Drentse Landschap

In de geest van de vorige eigenaar van landgoed Overcingel, de heer van Lier Lels, wordt elk jaar de tuin van het landgoed opengesteld tijdens de bloei van de krokussen. De tuin is met een geldige wandelkaart het hele jaar te bezoeken.

Daarnaast is het mogelijk om een wandeling met een deskundige gids door de tuin te maken. De gids brengt u langs de mooiste plekken en vertelt onderweg over de geschiedenis en de bijzonderheden, waarbij vaak stil wordt gestaan bij de bloeiende krokussen.


De wandelingen met gids zijn op: 25 februari, 3 maart en 4 maart en 11 maart en starten telkens om 14.00 uur, voor het hek bij landgoed Overcingel, Oosterstraat 27, Assen. Aanmelden is niet nodig, een vrijwillige bijdrage voor landgoed Overcingel wordt op prijs gesteld.

Duizenden krokussen: één prachtig groot paars bloeiend veld. De krokustuin van Overcingel is een begrip in Assen. Elk jaar trekt deze krokuspracht vele bezoekers naar het landgoed. Gidsen van IVN-Assen en Het Drentse Landschap verzorgen al jaren krokuswandelingen op landgoed Overcingel. Goed waterdicht schoeisel wordt aanbevolen. Sommige paden kunnen nat zijn.

Van Lier Lels

Op 16 februari 2019 overleed Henk van Lier Lels op 90-jarige leeftijd op zijn geliefde landgoed Overcingel, dat al bijna 250 jaar in de familie was. Het landgoed ligt in het centrum van Assen. Rondom het statige woonhuis ligt een wandelpark van vijf hectare en een tuin. Vanaf het moment dat Henk van Lier Lels op zijn vijftigste op Overcingel kwam wonen beschouwde hij het als zijn levenswerk om het landgoed te behouden. Hierbij maakte Van Lier Lels gebruik van alle beschermende mogelijkheden die de wet bood. Tot het eind toe bleef hij knokken voor het landgoed. Niet omdat hij het in de familie wilde houden maar omdat hij met het landgoed iets voor de Asser gemeenschap wilde betekenen. Bijvoorbeeld in het voorjaar, als de tuin van het landgoed vol met krokussen staat, en het landgoed gratis voor alle Assenaren te bezoeken is. Met de overdracht naar stichting Het Drentse Landschap is vastgelegd dat dit zo blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.