De TV-ster en de reizende dolmen

0
315
De neolithische dolmen 'Mont de la Ville' staat nu boven de rivier de Theems Foto: www.megalithic.co.uk

“Mont de la Ville” (de stadsberg) is de naam van een neolithische dolmen die oorspronkelijk op het eiland Jersey op de Kanaaleilanden stond, maar in 1788 naar het zuiden van Engeland werd verplaatst. Hieronder de opmerkelijke geschiedenis van deze dolmen.

Een stad aan de rivier

Henley-on-Thames is een schilderachtig stadje ten westen van Londen. Het ligt aan de rivier de Theems, halverwege tussen Oxford en Windsor en is erg populair bij toeristen en als thuisbasis voor zangers, acteurs en andere beroemdheden. Inwoners van Henley en omgeving zijn onder meer George Harrison, Dusty Springfield, Uri Geller en George Clooney. Hoewel niet zo beroemd, had ik ook het geluk bijna 30 jaar in Henley te wonen.

Rivier de Theems, St Mary’s Kerk en de Engel op de Brug, Henley-on-Thames Foto: Alun Harvey

Op een heuvel boven de stad staat Park Place, een herenhuis en groot landgoed dat nu eigendom is van een Russische oligarch. Een deel van het landgoed werd in 1947 verkocht en werd eerst een privéschool voor meisjes en later vervangen door een modern huis uit de jaren 1960, bekend als Templecombe House. Het gebouw is nu verlaten en het huis en de 17 hectare grond zijn gekocht door de Britse tv-beroemdheid James Corden voor, naar verluidt, 8,5 miljoen pond. Hij is van plan het huis af te breken en iets nieuws te bouwen, maar wil één van de meest interessante elementen op het landgoed behouden – een neolithische dolmen die oorspronkelijk op Jersey op de Kanaaleilanden stond.

Van Jersey naar Henley

De dolmen werd aan het eind van de 18e eeuw op Jersey opgegraven door arbeiders die een fort bouwden. De gouverneur van Jersey in die tijd was veldmaarschalk Henry Seymour Conway, die ook eigenaar was van het landgoed Park Place. Hij was verantwoordelijk voor de bouw van een reeks verdedigingswerken op Jersey om een Franse invasie van het eiland te voorkomen. Als dank schonk het eiland hem de dolmen en in 1788 werden de stenen per schip naar Engeland verscheept en op zijn landgoed weer opgebouwd.

Plaquette bij de oorspronkelijke vindplaats op Jersey Foto: https://commons.wikimedia.org
Mont de la Ville op het landgoed Park Place bij Henley-on-Thames Foto: www.megalithic.co.uk
Mont de la Ville vanuit het zuiden Foto: www.prehistoricjersey.net

Aangezien de dolmen op privéterrein staat, kan hij niet worden bezocht. Het wordt beschreven als een overdekte doorgang die leidt naar een ronde kamer zonder dak. Rondom bevinden zich een aantal kisten, elk met een deksteen. Er zijn geen gegevens over vondsten op de oorspronkelijke plaats.

Meer foto’s en een interessant commentaar van archeoloog dr. Glyn Daniel zijn te vinden op https://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=20277.

Tekst: Alun Harvey

Vertaling: Hans Meijering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.