Meer dan 6000 jaar oude nederzetting gevonden in Frankrijk

0
505
3D reconstructie van het omheinde dorp Le Peu. Archeologische data: (© Archeovision Production 2018). cambridge.org

Archeologen hebben bij opgravingen in Frankrijk een meer dan 6000 jaar oude nederzetting ontdekt van enkele van de eerste bouwers van megalithische monumenten in Europa.


Tijdens het neolithicum bouwden mensen in het westen en midden van Frankrijk grafheuvels en dolmens, maar waar ze woonden is al meer dan een eeuw een mysterie voor archeologen.

Tijdens een onderzoek met luchtfoto’s bij Le Peu (vlakbij Tusson in het zuidwesten van Frankrijk) hebben onderzoekers bewijzen gevonden van een vroege nederzetting, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity.

Het onderzoek heeft een palissade aan het licht gebracht die verschillende houten gebouwen omringt die in het vijfde millennium voor Christus zijn gebouwd. De houten structuren behoren tot een bewoningsplaats uit de tijd van de neolithische monumentenmakers.

Archeologen hebben drie woningen gevonden, elk ongeveer 13 meter lang, gegroepeerd op de top van een kleine heuvel die uitkijkt over de megalithische begraafplaats van Tusson.

3D reconstructie van het omheinde dorp Le Peu. Archeologische data: (© Archeovision Production 2018). cambridge.org

Een analyse van de paleosols (dat is een bodemclassificatie waarbij een bodem na vorming begraven is geraakt door sedimentatie, een zogenaamde fossiele bodem) die op de site werden teruggevonden, suggereert dat de site gelegen was op een voorgebergte dat begrensd werd door een moeras. Deze natuurlijke verdediging werd verder versterkt door een palissademuur, met twee monumentale structuren die de ingang van de omheining bewaakten.

“De site onthult het bestaan van een unieke monumentale architectuur, waarschijnlijk defensief. Dit toont aan dat de sociale spanningen in het neolithicum toenamen,” aldus Dr. Vincent Ard van het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Alle gebouwen op de site werden rond 4.400 v. Chr. door brand verwoest, wat erop wijst dat de verdedigingswerken in Le Peu onvoldoende waren om de bewoners in een tijd van conflict te beschermen. Deze vernietiging heeft echter bijgedragen tot het behoud van de site.
De onderzoekers zijn van plan de site verder te onderzoeken om licht te werpen op het leven van de mensen die alleen bekend zijn van hun stenen monumenten. Nu al blijkt dat hun woonplaatsen een monumentale omvang hadden, iets wat nooit eerder is gezien in de prehistorische Atlantische samenleving.

Het hele artikel (in het Engels) is hier te lezen.

In de omgeving van Tusson liggen meerdere prehistorische monumenten. Op de kaart hieronder is een aantal tumuli en zijn een paar dolmen te zien.

https://mapcarta.com/N3025588991

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.