West Kennet Avenue, neolithische processieweg bij Avebury in Engeland

0
494
By Diliff - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33014611

In Zuid Engeland, niet ver van Avebury ligt het neolithische monument ‘West Kennet Avenue’. Gedacht wordt dat deze 2,3 km lange laan met grote stenen een neolithische processieweg is geweest tussen Avebury Henge en de steencirkel die bekend staat als het beroemde Heiligdom op Overton Hill. De 15 meter brede Avenue, aangelegd rond 2400 v. Chr., lang na het Heiligdom en de Henge van Avebury, werd omzoomd door 100 paar grote staande sarsenstenen, tussen 1,2 en 4 meter hoog, in ruwweg parallelle rijen.

Ten tijde van het bezoek van John Aubrey in 1643 waren bijna alle 200 stenen nog intact, maar in de jaren 1720, toen William Stukeley hier kwam, hadden slechts 72 de vernietiging of begraving door de plaatselijke bevolking overleefd. In de jarenrond 1930, toen Alexander Keiller begon met het opgraven en restaureren van de Avenue, stonden er nog maar 4 stenen overeind. Dankzij het werk van Keiller kunnen de huidige bezoekers iets van de oorspronkelijke grandeur van de Avenue waarderen.

In noordelijke richting lopend over de Avenue naar Avebury Henge komt u door een brede vallei, met in het westen de 191 meter hoge Waden Hill (Saksisch voor Heiden Hill) en in het oosten Overton Down (door Stukeley en latere cartografen Hackpen Hill genoemd) waarlangs de oude Ridgeway loopt.

Het voetpad langs West Kennet Avenue begint aan de zuidelijke rand van Avebury Henge aan de westzijde van de moderne B4003 weg naar West Kennet village. De weg volgt de dalende route van de Avenue in zuidoostelijke richting, maar kruist deze vlak voor West Kennet. Hij wordt vervolgens gekruist door de hoofdweg A4 en de kleinere weg naar East Kennet. Dit alles betekent dat om het West Kennet Avenue pad van Avebury Henge naar het heiligdom te volgen, u de weg vier keer moet oversteken.

De A4 is een bijzonder drukke weg, dus wees voorzichtig bij het oversteken.

West Kennet Avenue is eigendom van The National Trust en staat onder toezicht van English Heritage. Het wordt beheerd door The National Trust namens English Heritage, en de twee organisaties delen de kosten voor het beheer en onderhoud van het monument.

Vlakbij dit monument ligt in West Kennet een ander megalithisch monument, een soort langgraf uit het neolithicum.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Male_and_Female_Stones_in_West_Kennet_Avenue.jpg#/media/File:Male_and_Female_Stones_in_West_Kennet_Avenue.jpg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.