Een begin van een groot digitaal project: alles over Avebury in Engeland – online

0
352

De Avebury Papers is een vier jaar durend, door de Arts and Humanities Research Council gefinancierd project om het multimedia-archief van de neolithische oorsprong van Avebury en de daaropvolgende levensgeschiedenis te digitaliseren, verkennen en te delen.

De megalithische monumenten in Avebury, Noord-Wiltshire, die momenteel worden gedateerd op de eerste helft van het derde millennium voor Christus, maken deel uit van het UNESCO-werelderfgoed Stonehenge en Avebury. Avebury omvat ’s werelds grootste steencirkel met een diameter van bijna 350 meter, met lanen van gepaard staande stenen die zich uitstrekken over 3,5 kilometer.

De enige grootschalige archeologische opgravingen in Avebury vonden plaats vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Materialen en voorwerpen die in die tijd werden verzameld en gemaakt, bleven tientallen jaren onderbelicht. Als gevolg daarvan hebben we – tot nu toe – slechts een gedeeltelijk begrip van het heden en verleden van Avebury.

We vullen het archeologische werk dat door de oorlog zo abrupt werd beëindigd aan met vondsten uit 1939 en latere opgravingen. Het archief bevat ook creatief werk geïnspireerd door Avebury, en deze verhalen zijn net zo belangrijk als de stenen om Avebury vandaag de dag te begrijpen. Belangrijk is dat het hele archief online beschikbaar wordt gesteld op basis van ‘open access’, zodat iedereen het kan gebruiken voor onderzoek, plezier en artistieke projecten.

Door een vollediger begrip van de geschiedenis en de moderne betekenis van dit werelderfgoed te verschaffen, zullen dit onderzoek en de creatie van het multimediale digitale archief effectiever erfgoedbeheer, onderwijs en toeristische programma’s mogelijk maken. We kijken uit naar bezoekers, liefhebbers en studenten van de prehistorie, kunstenaars en erfgoedorganisaties, die de vele verhalen over het ontstaan en hergebruik van Avebury gedurende meer dan 5000 jaar zullen verkennen.

De Avebury Papers is een samenwerking tussen de Bournemouth University, de University of York, de National Trust en de Archaeology Data Service, met steun van Historic England en English Heritage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.