Daalkampen, opgraving maart 2023. Foto Raap

6 maart 2023 zijn de archeologen van RAAP weer begonnen met nieuw archeologisch onderzoek in de wijk Daalkampen in Borger. De opgraving vindt plaats in het laatste nog braakliggende deel van de woonwijk Daalkampen, ten zuiden van het nieuwe Esdalcollege.

De archeologen verwachten opnieuw resten van prehistorische boerderijen met bijgebouwen en graanschuurtjes te gaan vinden. In 2020 en 2021 voerde RAAP opgravingen uit in Daalkampen fase 2, tussen de N374 in het noorden en de Poolse Bevrijderslaan in het zuiden. Dit gebied is inmiddels in ontwikkeling. Het nu te onderzoeken gebied – Daalkampen fase 3 – grenst hieraan en zal de komende jaren worden bebouwd. Omdat het niet mogelijk is om de archeologische resten duurzaam in de ondergrond te behouden, vindt een opgraving plaats, zodat de resten boven de grond kunnen worden veiliggesteld. De opgraving zal ongeveer een maand duren.

Prehistorische nederzetting

Het gebied Daalkampen maakt deel uit van een uitgestrekte prehistorische nederzetting, waarin vanaf 1994 archeologische onderzoeken zijn uitgevoerd. Deze nederzetting is vanaf de bronstijd tot en met de late ijzertijd/Romeinse tijd (1200 – 0 voor Chr.) bewoond geweest. Tot nu toe zijn er in de hele wijk Daalkampen al bijna honderd plattegronden van boerderijen uit de bronstijd en ijzertijd opgegraven. Ook zijn er veel sporen van bijgebouwen, spiekers (voor de opslag van gewassen) en kuilen met bijbehorende vondsten gevonden. Het is qua oppervlakte en aantallen boerderijen de grootste prehistorische nederzetting die ooit is opgegraven in Drenthe. De bewoningsgeschiedenis van Borger is hier bijna 3000 jaar geleden begonnen.

RAAP houdt op de website een blog bij met ontwikkelingen over de opgraving. Je kunt de blog hier terugvinden: https://www.raap.nl/qr-daalkampen2023/

Pop-up ArcheoHotspot

Ben je benieuwd wat er deze keer wordt opgegraven of hoe bijvoorbeeld een huisplattegrond er in het echt uitziet? Er wordt een open dag georganiseerd door RAAP in samenwerking met het Hunebedcentrum en ArcheoHotspots. Je kunt de opgraving bezoeken op donderdag 23 maart tussen 14:00 en 16:00 uur (IJzertijdstraat, Borger). Tijdens deze middag kun je kennis maken met de oude bewoners van het huidige Borger. Je kunt deelnemen aan kleine workshops, vragen stellen of je eigen vondsten laten onderzoeken.

Inspiratie voor opgravingsterrein in het Hunebedcentrum

In 2021 startte het Hunebedcentrum het project ‘Van Scherf tot Verhaal’ en bouwde een opgraving na in het Oertijdpark. Het opgravingsterrein is een reconstructie van bijna 100 m2 en is geïnspireerd op de verschillende opgravingen die in 2020, 2021 door RAAP zijn uitgevoerd in de woonwijk Daalkampen in Borger. Op het terrein zijn de sporen zichtbaar van paalgaten die samen een bronstijd boerderij, spiekers, een afvalkuil en een palissade vormen. In het openluchtgedeelte van het Hunebedcentrum stond al een bronstijd boerderijreconstructie, gebouwd naar sporen aangetroffen bij eerder onderzoek in Daalkampen. Dat versterkt het verhaal van de opgraving nog meer omdat we daarmee laten zien hoe je van paalgaten en verkleuringen in de bodem tot een eindproduct komt.

Vorig artikelHeel veel digitale foto’s van hunebedden bij Drents Archief
Volgend artikelTiny Forest in Oertijdpark Hunebedcentrum 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.