Wassu steencirkels in Gambia

0
1801

In Gambia en Senegal (samen ook wel Senegambia genoemd) liggen op vele plekken langs de rivier de Gambia steencirkels. De belangrijkste plek in Gambia is Wassu. Dit ligt in het Niani district. Er liggen op deze locatie 11 steencirkels. De grootste steen die in de cirkels is verwerkt is 2,59 meter hoog.

Bankbiljet met de steencirkels

Steencirkels in de Senegambia, de grootste concentratie ter wereld.

De steencirkels van de Senegambia liggen in een gebied van meer dan 30.000 vierkante kilometer. Het gebied wordt in twee secties verdeeld. Het eerste is het Wassu gedeelte dat in Gambia ligt en het tweede gedeelte is het Sine-Saloum gebied in Senegal. Het is een hedendaagse indeling. In het verre verleden was de huidige grens er uiteraard niet. Het gebied staat sinds 2006 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Volgens UNESCO zijn de steencirkels van Senegambia de grootste concentratie van steencirkels ter wereld. In totaal liggen er meer dan 1000 cirkels. Ook liggen er vele opgebrachte heuvels. Ze liggen verspreid over een gebied van 100 bij 350 kilometer langs de Gambia rivier. Er is een aantal concentraties waaronder Wassu en Kerbatch in Gambia en Wanar en Sine Ngayene in Senegal.

Over de bouwers is weinig bekend

Onderzoekers weten nog altijd niet wanneer de megalieten precies zijn gebouwd. Er wordt gedacht dat ze vanaf de derde eeuw v. Chr. tot in de zestiende eeuw n.Chr. zijn neergezet. Ook is niet duidelijk wie ze gebouwd heeft. Er wordt gezegd dat ze gebouwd zijn door het Serer volk, maar zeker is dat niet.

Er zijn naast de steencirkels door archeologen ook potscherven, resten van menselijke begrafenissen, grafgiften en metalen objecten gevonden. Een deel daarvan is te vinden in het British Museum in Londen.

Veel, heel veel stenen

In totaal zijn er in de Senegambia naast de cirkels met in totaal 29.000 stenen ook nog 17.000 monumenten en 2.000 individuele sites te vinden. De monumenten bestaan uit rechtopstaande stenen en pilaren (waarvan nu vele plat liggen omdat ze om zijn gevallen door de loop van de tijd). Ze zijn gemaakt van lateriet. De stenen staan in cirkels met een enkele rij stenen maar soms ook met een dubbele rij, soms ook staan ze in rijen of als een enkele losse steen.

De constructie van de stenen monumenten laat zien dat het een georganiseerde maatschappij was. De stenen werden uit lateriet groeves gehaald met ijzeren werktuigen. Nadat de stenen uit de groeve kwamen werden ze tot identieke vormen gehakt met een gemiddelde van twee meter hoog en gemiddeld zeven ton zwaar.

informatiebord in infocentrum
informatiebord in infocentrum

Foto’s Wiepko Siegers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.