Europese dag van de Megalithische Cultuur, 30 april

0
437

Zondag 30 april is de Europese dag van de Megalithische cultuur georganiseerd door ons partnernetwerk Megalithic Routes. Deze dag staat men door heel Europa stil bij Megalithische bouwwerken zoals Stonehenge, Carnac, menhirs en dolmen. Dit zijn net als hunebedden megalithische monumenten. Allemaal hebben ze een eigen verhaal, waar we op deze dag extra aandacht aan besteden  met een variërend programma die jou als bezoeker meer inzichten biedt in de geschiedenis van deze stenen bouwwerken.

Let op! Voor sommige onderdelen in het programma is van tevoren aanmelden verplicht.

Programma

13:00 (duur 1,5 a 2 uur) Wandeling naar de hunebedden
Onder leiding van een gids ga je op wandeling naar de hunebedden D21 t/m D25. De gids neemt je mee in het verhaal van de eerste boeren in Drenthe, hun levenswijze en de monumenten die zij bouwden. Ook kom je onderweg sporen tegen van andere culturen die in Drenthe hebben rondgelopen, zoals die van de enkelgrafcultuur.

Startpunt:
 Hunebedcentrum
Aanmelden: Van tevoren aanmelden is verplicht en kan door te mailen naar reserveringen@hunebedcentrum.nl (minimale leeftijd is 12 jaar).
Maximaal plek voor 12 deelnemers.

14:15 (duur 20 min.) Verhaal bij het grootste hunebed D27: ‘De oorsprong van ’t Huynenbed’
Luister naar dominee Picardt (in levende lijve), een geleerde wie in de 17e eeuw beweerde dat hunebedden gebouwd waren door ‘huynen’ oftwel reuzen. Behalve de reuzen had Picardt ook bewijs gevonden voor Witte Wieven. Dit en meer heeft hij onder het volk weten te verspreiden… Lange tijd werd geloofd in zijn theorieën.

15:00 (duur +/- 30 min) Lezing: Merkwaardige opvattingen over hunebedden
Door de eeuwen heen heeft men verschillende opvattingen gehad over hunebedden. Zo dacht men lange tijd dat de monumenten gebouwd waren door reuzen. Waarom werden hunebedden later gedeeltelijk of helemaal gesloopt? Werden hunebedden ook door de overheid beschermd? Spreker Bertus Liewes neemt je mee in de meningen van de vroege hunebed-deskundigen.

Aanmelden: Aanmelden niet verplicht.
Deze lezing is gratis te volgen op vertoon van een geldig museumticket.

D27 by night. Photo Oebele Gjaltema

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.