Forum Romanum, Rome

0
462

Het Forum was oorspronkelijk een moerasgebied en werd aan het einde van de 7e eeuw voor Christus drooggelegd. Het Forum Romanum was meer dan een millennium lang het centrum van het openbare leven. In de loop der eeuwen werden de verschillende monumenten opgericht. Eerst werden de gebouwen voor politieke, religieuze en commerciële activiteiten gebouwd, daarna in de 2e eeuw v.Chr. de civiele basilieken waar gerechtelijke activiteiten plaatsvonden.

Tempel van Castor en Pollux

Reeds aan het einde van de republikeinse tijd was het oude Romeinse forum niet meer voldoende om de functie van administratief en representatief centrum van de stad te vervullen. De verschillende keizerlijke dynastieën voegden er slechts prestigieuze monumenten aan toe. Tot de verschillende monumenten die door de keizers werden opgericht, behoren de Tempel van Vespasianus en Titus, de Tempel van Antoninus Pius en Faustina, gewijd aan de nagedachtenis van de vergoddelijkte keizers, en de monumentale Boog van Septimius Severus, opgericht in 203 n. Chr. aan het westelijke uiteinde van het plein om de overwinningen van de keizer op de Parthen te herdenken.

Keizer Maxentius voerde de laatste grote ingreep uit aan het begin van de vierde eeuw na Christus. Hij bouwde de tempel ter nagedachtenis van zijn zoon Romulus en de imposante basiliek op Velia. Het laatste antieke gebouw dat op het Forum Romanum werd opgericht was de Phocaszuil in 608 n. Chr. ter ere van de Oost-Romeinse keizer Phocas.

Sporen van bewoning, die wijzen op de oudste kern van de stad Rome, zijn bewaard gebleven op de Palatijnse Heuvel. Op de heuvel vonden belangrijke stadscultussen plaats, waaronder die van de Magna Mater (Cybele). Tussen de tweede en de eerste eeuw v.Chr. ontwikkelde de Palatijn zich tot de meest adellijke woonwijk van de stad. De elegante woningen van de adel onderscheidden zich door buitengewone picturale en vloerversieringen, zoals die in het Huis van Grifi bewaard zijn gebleven. Augustus koos symbolisch de Palatijn als zijn residentie, die bestond uit verschillende gebouwen, waaronder het Huis van Livia. De heuvel diende later als zetel van de keizerlijke paleizen: de Domus Tiberiana, de Domus Transitoria, de Domus Aurea en tenslotte het keizerlijk paleis, onderscheiden door de Domus Flavia, een representatief gebouw, en de Domus Augustana, zetel van keizer Domitianus.

De aanwezigheid van de keizerlijke paleizen op de heuvel verlevendigde een zodanig identificatieproces dat het toponiem “palatium” in de moderne talen synoniem is geworden voor huisvesting.

Overzicht Forum Romanum vanuit het bovenliggende woongebied Palatijn
Overzicht Forum Romanum vanuit het bovenliggende woongebied Palatijn
Op de achtergrond de Basilica Julia. De basiliek is 55 v Chr. gebouwd als handels- en bijeenkomstplaats.
Het Colosseum gezien vanaf Forum Romanum
Uitzicht van het Palatijn op Forum Romanum. Op de achtergrond de Basilica Julia. De basiliek is 55 v Chr. gebouwd als handels- en bijeenkomstplaats..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.