Het sterrenpad in de bronstijd

0
416
Fresco uit het paleis van Knossos op Kreta met mannen die over een stier springen, dit is een van de beroemdste overblijfselen van de Minoïsche-cultuur.

Een een mysterieus volk dat van ver kwam en het gebruik van hun nauwkeurige kalenders in de prehistorie, dat komt toch alleen in volksverhalen voor en is niet echt gebeurd…? Misschien is het juist wel gebaseerd op de waarheid. Een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Mediterranean Archaeology and Archaeometry suggereert de Minoïsche beschaving uit de bronstijd langs de sterren zeilden met behulp van hemelse navigatietechnieken die vergelijkbaar zijn met die van Polynesische en Micronesische culturen in Oceanië.

Reisroutes werden in het geheugen bewaard of in een lied vastgelegd. Ze werden in kaart gebracht met behulp van opmerkelijke landschapskenmerken zoals bergen, ontsluitingen van rotsen en prominente bomen, opgesteld met bekende sterrenpaden. Navigators zouden in de schemering uitvaren, hun kano in lijn brengen met prominente oriëntatiepunten achter hen, en het relevante sterrenpad volgen als de zon ondergaat.

De principes van traditionele Polynesische navigatie waren eenvoudig, maar de praktijk ervan werd door generaties ervaring verfijnd. De grootste vaardigheid van de oude zeevaarders was hun vermogen om de nachtelijke hemel te lezen. De opkomst- en ondergangspunten van de helderste en meest onderscheidende sterren en planeten werden gemeten met behulp van geavanceerde sterrenkompassen en vervolgens onthouden. Kompassen werden ook gebruikt om de wind in kaart te brengen.

Het Māori-sterrenkompas – Te kapehu whetū – verdeelt de 360 ​​graden rond een kano in de open oceaan in verschillende whare (huizen). De locatie van deze huizen is afhankelijk van waar de zon, maan en sterren ondergaan en opkomen. De navigator probeert de kano op koers te houden ten opzichte van deze waarnemingen.
Stonehenge Aotearoa is een moderne steencirkel en een astronomisch observatorium in de open lucht ten zuiden van Carterton, Wairarapa, Nieuw-Zeeland. Het werd geïnspireerd door de steencirkel in Salisbury, Engeland, maar het is geen kopie. Het gaat om een moderne interpretatie aangepast aan de breedte- en lengtegraad van Nieuw-Zeeland. De betonnen cirkel bevat zes hielstenen die corresponderen met de zonsop- en zonsondergang op de zonnewendes en equinoxen, en een obelisk die naar de zuidelijke hemelpool wijst. Deze eerste steen bevindt zich in het midden van de cirkel.

Zeevaarders stuurden hun kano’s naar een ster aan de horizon. Als die ster te hoog aan de hemel stond of onder de horizon onderging, zou er een andere worden gekozen, de hele nacht door. Zeven tot twaalf sterren waren voldoende voor een nachtelijke navigatie, en de maan en heldere planeten zoals Kōpō (Venus) en Pareārau (Jupiter) waren ook nuttig. Bij het aanbreken van de dag noteerden zeevaarders de positie van de kano ten opzichte van de opkomende zon. Terwijl de zon hoger aan de hemel kwam, keken ze naar waar hij ’s avonds zou ondergaan.

Als de lucht te bewolkt was voor zeevaarders om de zon, maan, planeten of sterren te gebruiken, kon hun koers worden gemeten aan de hand van de deining van de oceaan. In de Stille Oceaan stuwden de heersende noord- en zuidoostelijke passaatwinden de deining op die gedurende lange perioden constant bleef. Zeevaarders hielden hun kano’s in dezelfde hoek ten opzichte van deze deining. Plotselinge veranderingen in de beweging van de kano gaven aan dat het van koers was veranderd. Om te voorkomen dat het schip uit koers zou raken, werd er een touw achter de kano gesleept: als een golf het schip plotseling schokte, bleef het touw trouw aan de oorspronkelijke reislijn. Sommige navigators stelden hun kano ook op met de windrichting, met behulp van wimpels die aan de mast waren vastgemaakt en tuigage als gids.

Begin jaren zeventig zochten leden van de Polynesian Voyaging Society in Hawaï naar Polynesiërs die zich traditionele navigatietechnieken herinnerden. 

Eerst dachten ze dat er niemand was, maar uiteindelijk spoorden ze Mau Piailug op van het eiland Satawal in Micronesië op, die zonder instrumenten de open oceaan kon bevaren. Hij leidde de Hōkūle’a van Hawaï naar Tahiti en terug met behulp van een sterkompas.

Deze kano vaart pal naar het noorden tijdens de lente-equinox, wanneer de zon pal in het oosten opkomt en pal in het westen ondergaat.

De studie gepubliceerd in het tijdschrift Mediterranean Archaeology and Archaeometry concludeert dat de centrale rechtbanken van de paleizen op Kreta voornamelijk uitgeleind waren op belangrijke sterrenpaden die gericht zijn op verre kustgebieden zoals Byblos en Sidon. Dit onderzoek heeft het potentieel om licht te werpen op de handelsnetwerken en culturele uitwisselingen die plaatsvonden in de antieke wereld en om aan te geven dat hemelnavigatie duizend jaar vóór de eerste historische vermeldingen in Homerus’ Odyssee werd gebruikt.

Odysseus en de Sirenen, ca. 480-470 v.Chr.

Homerus was een Griekse dichter en zanger die leefde van ca. 800 v.Chr. tot ca. 750 v.Chr. De ca. 12.000 versregels van de Odyssee zijn ingedeeld in 24 boeken, genummerd met Griekse kleine letters α (alpha) t/m ω (omega).

Het epos gaat voor een belangrijk deel over de zwerftocht van de held Odysseus na afloop van de Trojaanse Oorlog en zijn thuiskomst op het eiland Ithaka.

De Odyssee wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van de westerse canon. De Odyssee werd oorspronkelijk rond de 8e of 7e eeuw v.Chr. in het Homerisch Grieks gecomponeerd en was tegen het midden van de 6e eeuw v.Chr. onderdeel geworden van de Griekse literaire canon.

In de oudheid werd het auteurschap van Homerus niet in twijfel getrokken, maar de hedendaagse wetenschap gaat er voornamelijk van uit dat de verhalen deel uitmaakten van een lange mondelinge traditie. Gezien het wijdverbreide analfabetisme, werd het gedicht uitgevoerd door een aoidos of rapsode en werd het eerder gehoord dan gelezen.

Sterren worden gebruikt om te navigeren in het donker.

De uitkomst van het onderzoek, al veel eerder dan werd aangenomen lijken mensen te hebben genavigeerd op basis van hemelse verschijningen, doet denken aan oeroude legendes op het eiland Sardinië; ze verhalen over een mysterieus volk dat van ver kwam en het gebruik van hun nauwkeurige kalenders.

De Nuraghische cultuur op het eiland Sardinië is vernoemd naar de kenmerkende torens die Nuraghi worden genoemd. De Talaiots op Mallorca zijn vergelijkbaar met de Nuraghi op Sardinië en er wordt dan ook door wetenschappers aangenomen dat er contacten waren tussen de eilanden. Van enkele Talaiots is bekend dat ze gebruikt werden om Sirius te observeren.

Zon en maan spelen een belangrijke rol bij de bronstijd brontempel van Santa Cristina

En de Nuraghische cultuur observeerde de hemel ook, indrukwekkende bouwwerken zoals de bronstijd brontempel van Santa Cristina werden op zon- en maanstanden gericht. Deze brontempel werd gebouwd rond 1200 v. Chr. en wordt toegeschreven aan de Nuraghische cultuur. 

In september (van 21 tot 23 september om 12.00 uur) en in maart (van 18 tot 21 maart om 11.00 uur) verlicht de zon de bodem van de put via het trappenhuis. Het zonlicht wordt door het water weerkaatst tijdens de equinoxen. Nog opmerkelijker en mysterieuzer is het fenomeen van de maan bij dit bronheiligdom: elke 18 jaar en 6 maanden, wanneer de maan haar maximale declinatie bereikt, valt haar licht door de opening aan de bovenkant van de put. In 2006 gebeurde dit voor het laatst.

Ook de megalithische tempels op Malta, opgericht tussen 3600 en 2500 v.Chr., tonen nauwkeurige kalender (o.a. gericht op de equinoxen en zonnewendes). In enkele gevallen werden in de latere Bronstijd nieuwe sites boven op deze Neolithische tempels gezet. Er staan ook megalithische tempels op het eiland Gozo, dit eiland is net boven Malta gelegen. In het epische gedicht Odyssee is Gozo de plek waar Odysseus schipbreuk leed en uiteindelijk zeven jaar lang gevangen werd gehouden door Calypso. 

Schematische weergave van de equinoxen en zonnewendes in één van de megalithische tempels op Malta

Er wordt gezegd dat de naam Pleiaden is afgeleid van πλεῖν (“zeilen”) vanwege het belang van het sterrencluster bij het afbakenen van het zeilseizoen in de Middellandse Zee: “het seizoen van navigatie begon met hun heliaal stijgen”. De Pleiaden zijjn afgebeeld op de hemelschijf van Nebra. Deze bronzen schijf met gouden objecten is zo’n 3600 jaar oud. De Pleiaden worden in de Ilias en de Odyssee genoemd; beide werken van de Griekse dichter Homerus. 

Replica van de vondst: de Hemelschijf, beitel, zwaarden en armringen. De zeven sterren van de Pleiaden zijn duidelijk te zien. Het voorwerp zou gebruikt zijn om zon- en maanjaar met elkaar te synchroniseren.

Māori gebruiken de naam Matariki om de hele cluster van Pleiaden te beschrijven. De opkomst van Matariki in de ochtendhemel markeert het Māori-nieuwjaar (eind mei of begin juni). Vanwege het frequente slechte weer in de winter, werd het bekijken van Matariki gespreid over de drie of vier nachten van Tangaroa om de kans te vergroten dat de sterren duidelijk te zien zouden zijn. De eerste heldere nacht markeerde het begin van de festiviteiten. 

Als Matariki weer verscheen, keek Māori naar zijn sterren voor een voorspelling van de welvaart van het komende seizoen: als ze helder en helder zouden schijnen, zou de resterende winter warm zijn, maar wazige of fonkelende sterren voorspelden slecht weer in het komende seizoen. De kleur, helderheid en onderscheidend vermogen van elke ster in Matariki zouden worden beoordeeld en voorspellingen zouden worden gedaan op basis van elk van hun associaties: als Tupu-ā-rangi bijvoorbeeld niet duidelijk scheen, zouden jagers een slechte vangst van vogels verwachten in de komend seizoen.

Kīngitanga-vlag van Waahi, met de zeven sterren van Matariki (Pleiadden)

De verschillende namen van de whetu (sterren) in de Matariki-groep zijn belangrijk voor Māori, aangezien elk individu een bepaald doel heeft en intrinsiek verbonden is met de Māori-wereld:

1. Matariki – de moeder van de acht whetu in het sterrenbeeld. Matariki is verbonden met welzijn, en soms werd Matariki gezien als een voorteken van geluk en gezondheid. 
2. Pōhutukawa – is verbonden met de doden, en in het bijzonder degenen die de wereld hebben verlaten sinds de laatste heliacale opstand van Matariki in de maand Pipiri. Het Māori-geloof bepaalt dat wanneer een individu sterft, zijn geest zijn lichaam verlaat en een reis onderneemt langs Te Ara Wairua, het pad van de geesten. Deze reis eindigt op het noordelijkste punt van het Noordereiland op een plaats genaamd Te Rerenga Wairua (de vertrekplaats van de geesten). De doden reizen langs de rotsachtige richel naar de oceaan waar een oude pōhutakawa-boom staat. Ze dalen dan de aka (wortel) van deze boom af en verdwijnen in de onderwereld. Onder Te Aka, de lange droge wortel van de pōhutakawa die de zee niet helemaal bereikt, is Maurianuku, de ingang naar de onderwereld. Pōhutakawa is de whetu die Matariki met de overledene verbindt en het is de reden waarom mensen de namen van de doden riepen en huilden als Matariki in de vroege ochtend werd gezien.

Terwijl de aarde rond de zon draait, zijn de noord- en zuidpool afwisselend naar de zon gericht. De zes hielstenen van Stonehenge Aotearoa markeren de plaats waar de zon opkomt en ondergaat tijdens zonnewendes en equinoxen. Dit beeld markeert de plaats van de heliacale opkomst van Matariki rond de winterzonnewende (juni) in Stonehenge Aotearoa.

3. Tupuānuku – is de whetu geassocieerd met voedsel dat in de grond wordt gekweekt. Deze whetu is verbonden met alle gecultiveerde en niet-gecultiveerde voedselproducten en is de reden dat de Matariki-cluster wordt vereeuwigd in het spreekwoord ‘Hauhake tū, ka tō Matariki’; ‘Het rooien van de gewassen begint wanneer Matariki ondergaat’. Wanneer Matariki tijdens de maand mei in de schemering aan de westelijke hemel ondergaat, is het oogsten van de tuinen voltooid en is de winter nabij.

4. Tupuārangi – wordt geassocieerd met voedsel dat uit de lucht komt. Tupuārangi is gekoppeld aan vogels. Tijdens de opkomst van Matariki werden kererū in grote aantallen geoogst, gekookt en vervolgens in hun eigen vet bewaard. Deze activiteit leidde tot de uitspraak ‘ka kitea a Matariki, kua maoka te hinu’, wat betekent ‘Wanneer Matariki wordt gezien, wordt het vet van de kererū gesmolten zodat de vogels kunnen worden bewaard’. Tupuārangi verbindt de cluster met het oogsten van vogels en ander verheven voedsel zoals fruit en bessen van de bomen.
5. Waitī – is verbonden met zoet water en alle wezens die in rivieren, beken en meren leven. De associatie die Waitī en Matariki hebben met de wezens van zoet water komt tot uiting in het spreekwoord ‘Ka kitea a Matariki ka rere te korokoro’. De korokoro is de lamprei en deze waterwezens verlaten de oceaan tijdens de late winter en het vroege voorjaar en migreren zoetwaterstromen op om te paaien. Dit proces vindt plaats wanneer Waitī in de ochtendhemel wordt gezien.
6. Waitā – wordt geassocieerd met de oceaan en vertegenwoordigt de vele soorten voedsel die Māori uit de zee verzamelen. Verder wordt er gezegd dat wanneer Matariki net boven de waterhorizon zit, het een aanzienlijke invloed heeft op de getijden van de oceaan en het overstromingswater.
7. Waipunarangi – is verbonden met de regen, en de naam zelf kan worden vertaald als ‘water dat zich verzamelt in de lucht’. Het ophopen van water op de grond veroorzaakt door zware en aanhoudende regenbuien in de wintermaanden wordt Matariki tāpuapua’ genoemd.
8. Ururangi – betekent ‘de winden van de lucht’. Deze whetu bepaalt de aard van de winden voor het jaar.
9. Hiwa-i-te-rangi – is de laatste whetu in deze groep en zijn naam is verbonden met de belofte van een voorspoedig seizoen. Het is naar Hiwa dat Māori hun dromen en verlangens voor het jaar zou sturen in de hoop dat ze zouden worden gerealiseerd. Deze traditie is vergelijkbaar met het idee van wensen op een whetu, of een nieuwjaarsresolutie.

De Maori en Griekse benaming van de sterren in de Pleiaden of Matariki

Niet alleen de Pleiaden waren in de oudheid belangrijk, ook de heldere ster Sirius en de Gordel van Orion spelen een belangrijke rol. Ze zijn verbonden aan de ongrijpbare en raadselachtige “Ster van Bethlehem” uit het kerstverhaal. De Driekoningen, de benaming van drie heldere sterren die de Gordel van Orion vormen, zijn het best te zien aan de vroege nachtelijke hemel tijdens de winter op het noordelijk halfrond, met name in de maand januari rond 21.00 uur.

Terwijl de drie sterren opkomen aan de avondhemel van 24 december, zouden ze moeten wijzen naar de plek waar de zon opkomt op de ochtend van de 25e (drie dagen na de winterzonnewende, de kortste dag van het jaar). De zon komt nu op een andere plek op, maar 5000 jaar geleden wezen de sterren inderdaad naar de plek waar de zon opkomt op 25 december.

De drie koningen en de heldere ster Sirius wijzen naar de plek waar de zon boven de horizon verscheen 5000 jaar geleden, gezien vanaf Tel-Aviv

In het zuiden van Spanje bestond tussen 2200 en 1550 v.Chr. de El-Argarcultuur: een bronstijdcultuur onder Midden-Europese invloed ontstaan uit de lokale Los Millarescultuur. Met vergelijkbare culturen van Portugal tot de Britse Eilanden lagen deze aan de basis van de Atlantische bronstijd, zoals te lezen in Wie bouwden de megalieten op het Iberisch schiereiland?. Volgens sommigen zouden ze ook zijn beïnvloed door handelaren uit het Minoïsche Kreta, dat tussen 2500 en 1500 v.Chr. de handel op en rond de Middellandse zee beheerste.

De waaiervormige Tal-Qadi-steen, gevonden in de Tal Qadi-tempel op Malta, en ongeveer 4500 jaar oud, heeft stralende lijnen en symbolen die sterren en de maansikkel voorstellen; het kan een instrument zijn geweest voor sterrenobservaties. Kai Helge Wirth, een geograaf en kunstwetenschapper die onderzoek doet naar de steen, gelooft dat hij het mysterie heeft gekraakt. De steen, zegt hij, was een oud navigatiehulpmiddel: een kaart van niet alleen de sterren, maar ook van de waterstromingen in de Middellandse Zee.

De helderste hemellichamen van de Tal-Qadi-hemeltafel, op het model van de steen is goed een halfronde figuur te zien. Dit zou een boot of de maan kunnen zijn.

Links: de Tal-Qadi steen en een vrije interpretatie van hoe de steen er uit kan hebben gezien.

Als het waar is, zou de Tal-Qadi-steen de oudste vertegenwoordiging van de dierenriem zijn die ooit is ontdekt, duizenden jaren vóór de Egyptische Dendera. De Dendera dierenriem, of zodiak, een algemeen bekend Egyptisch bas-reliëf van het plafond van de pronaos (of portiek) van een kapel gewijd aan Osiris in de Hathor-tempel in Dendera. Het zou ook betekenen dat de handel tussen beschavingen duizenden jaren eerder begon dan algemeen wordt aangenomen.

De zodiak van Dendera, tentoongesteld in het Louvre in Parijs

Terug naar het recente onderzoek; het suggereert dat beschavingen uit de bronstijd langs de sterren zeilden met behulp van hemelse navigatietechnieken. De Minoërs waren een Egeïsche beschaving uit de Bronstijd op het eiland Kreta, die bloeide van 2600 tot 1100 v.Chr. 

De term “Minoïsch” verwijst naar de mythische koning Minos van Knossos, een figuur in de Griekse mythologie die wordt geassocieerd met Theseus, het labyrint en de Minotaurus (een wezen met de kop en staart van een stier en het lichaam van een man, die gevangen gehouden wordt in een groot labyrint). Theseus is één van de mannen die het labyrint in wordt gestuurd. Ariadne schenkt hem een kluwen wol die hij aan de ingang van het labyrint moet vastbinden. Als hij het monster kan verslaan, kan hij met deze draad uit het labyrinth ontsnappen.

Minoïsche mallen van Palaikastro. Deze omvatten vrouwelijke figuren met opgeheven armen, labrys dubbele assen en papaverbloemen of -capsules, twee dubbele assen met ingesprongen randen, de hoorns van toewijdingsymbool, en een zonachtige schijf met complexe markeringen, waarvan sommige onderzoekers beweerden dat deze bedoeld was om objecten te maken die gebruikt konden worden bij astronomische voorspellingen van zons- en maansverduisteringen.

De Minoïers bouwden ongeveer 5000 jaar geleden grote paleiscomplexen op Kreta, legden wegen aan en ontwikkelden een schrift dat nog steeds niet is ontcijferd. Hun invloedssfeer strekte zich uit van de eilanden van de Egeïsche Zee tot Cyprus en de kust van Klein-Azië tot Mesopotamië en Egypte.

De reden voor de val van het Minoïsche rijk is nog steeds niet duidelijk opgehelderd. Onderzoekers concluderen dat Knossos zich herstelde van de ineenstorting van het sociaal-politieke systeem rond 1200 v.Chr. en ook in de vroege ijzertijd bloeide als kosmopolitisch centrum van de Egeïsche Zee en de mediterrane regio’s.

Theseus in gevecht met de Minotaurus, binnen het labyrinth op een Romeins mozaiek
Ook tegenwoordig worden de sterren nog ingedeeld in sterrenbeelden. Hier vecht de jager Orion (met de Gordel van Orion, ook wel Driekoningen genoemd) met de stier. De Pleiaden liggen in de nek van de stier.

De studie onderzocht de oriëntaties van de Minoïsche paleizen langs navigatierichtingen, waarbij de grote rechthoekige centrale binnenplaatsen, over het algemeen noord-zuid georiënteerd op de lange as, worden beschouwd als het bepalende architectonische kenmerk van de Minoïsche paleisconstructie.

De analyse toonde aan dat de as van de Minoïsche paleizen gericht was op de opkomst of ondergang van belangrijke navigatiesterren, die zeelieden mogelijk hebben geholpen bij het navigeren naar de bruisende commerciële bestemmingen in de Levant en Egypte. De oriëntatie van deze paleizen symboliseerde de speciale relatie van Kreta met buitenlandse handelscentra en de controle die lokale elites uitoefenden over specifieke zeeroutes.

Mouras Encantadas, volgens verhalen waren zij de bouwers van de megalieten op het Iberisch schiereiland, nemen verschillende vormen aan, zoals een slang, stier of Moorse prinses.
De Minotauros met inscriptie inscription “ho pais kalos” (de jongen is mooi), ca. 515 v.Chr. Deze Kylix is nu opgenonomen in de collectie van Musée archéologique national de Madrid. 

De studie suggereert dat de Minoërs “sterrenpaden” of lineaire sterrenbeelden (in het traditionele Polynesische sterrenzeilen bekend als kaveinga) gebruikten om steden in het Middellandse Zeegebied te bereiken, waarvan vele bewijs hebben van Minoïsche artefacten en fresco’s. Een voorbeeld van een “sterrenpad” is Spica in het sterrenbeeld Maagd, dat een directe route heeft die Knossos – het grootste Minoïsche paleis – verbindt met het belangrijke handelscentrum van Sidon (in het moderne Libanon). Volgens de legende is Sidon de locatie van de theriomorfe transformatie van Zeus in een stier en de daaropvolgende ontvoering van de Tyrische prinses Europa. Het paar stak de Middellandse Zee over naar Kreta, waar ze het leven schonk aan koning Minos, die het begin van de Minoïsche beschaving inluidde.

Net als bij Knossos, heeft de centrale rechtbank in het Minoïsche handelscentrum van Kato Zakro’s een oriëntatie die is uitgelijnd op een belangrijk Minoïsch handelscontact langs traditionele navigatiesterren, terwijl het precies is georiënteerd met de Etesische winden. Een loxodroom in de richting van de oude stad Pelusium (Tel Farama), aan de monding van de Pellusiac-tak van de rivier de Nijl, bevond zich in de constante azimut, precies uitgelijnd met de oriëntatie van het centrale hof.

Deze ontdekkingen tonen de geavanceerde navigatievaardigheden van de Minoïers aan, waaronder mogelijk het gebruik van een sterrenkompas vergelijkbaar met het sterrencompas van Oceanië. Het daagt ook de algemeen aanvaarde overtuiging uit over de beperkingen van de open zee navigatie, wiskunde en interregionale handel in de bronstijd. Het feit dat de oriëntaties overeenkomen met de eenvoudige Pythagoras-drieling van 3-4-5, 5-12-13, 7-24-25 en 11-60-61 wijzen op een momenteel onbekende wiskundige methode voor het berekenen van de koershoeken tussen locaties. Er blijven echter nog steeds vragen over hoe de Minoërs de “coördinaten” van elke locatie hebben gemeten op basis van hemelobservaties.

Verder onderzoek is nodig om het verband tussen specifieke Minoïsche paleizen en partnersteden volledig te begrijpen, evenals de hemelse navigatietechnieken die door de beschaving worden gebruikt. Deze studie geeft echter een fascinerend kijkje in het economische en maritieme hart van de Minoïsche cultuur en de krachtige rol die hemelnavigatie speelde bij de opkomst van deze oude beschaving.

Marinda Ruiter

Het Kretenzische labyrint met het verhaal van Theseus en Ariadne. Op de voorgrond een groot labyrint en twee figuren genaamd: ‘TESEO’ en ‘ADRIANNA’. Op de achtergrond vanaf de linkerkant wordt Ariadne verlaten op een rotsachtig eiland terwijl zij signalen geeft aan het schip van Theseus, zich in zee stort en wordt gered door Jupiter die haar naar de hemel draagt; aan de rechterkant wordt Aegeus twee keer getoond terwijl hij zichzelf in zee gooit, ca.1460-70

Bronnen

Wikipedia

https://teara.govt.nz/en/diagram/2222/maori-star-compass

https://www.arkeolojikhaber.com/haber-minoan-sailors-may-have-used-star-paths-like-astronomical-navigation-36496/

http://maajournal.com/Issues/2022/Vol22-3/9_Berio_22(3).pdf

https://www.arkeolojikhaber.com/haber-minoan-sailors-may-have-used-star-paths-like-astronomical-navigation-36496/

https://www.britishmuseum.org/collection/object/P_1868-0822-23

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.