Hondsrugacademie – lezing 13 april Bert Finke over het booënboek en de vetweiderij in de Schoonebeeker Marke

0
271
Wilms Boo foto Hans Dekker. Het Drentse Landschap

Al voor 1500 moet in de Schoonebeeker Marke tientallen booën hebben gestaan. Het was een unieke vorm van vetweiderij van rundvee, die uitsluitend in Schoonebeek voorkwam. De boo werd een groot deel van het jaar bewoond door de ‘booheer’, in feite een veehouder. Dat vee bestond voornamelijk uit jonge ossen. Eenmaal vet werden de dieren verkocht en gedreven naar bijvoorbeeld de IJsselsteden. Voor Nederlandse begrippen een uniek systeem van rundveehouderij. 

In de lezing neemt Bert Finke je mee naar het verleden: hij vertelt alles over het fenomeen boo. Wat is een boo? En wie waren deze ‘booheren’? Finke schreef en omvangrijke studie over deze booën, waarvan de Schoonebeeker Marke er zo’n 35 had. Na de lezing is er de mogelijkheid om het booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker Marke te kopen. 

Het programma van 13 april:

Inloop:                         19.00 uur

Starttijd lezing:                      19.30 uur

Verwachte eindtijd:                21:00 uur (Er is geen pauze)

Is je interesse aangewakkerd en lijkt het je ontzettend leuk om heen te gaan? Meld je dan aan via info@dehondsrug.nl.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met De Hondsrug UNESCO Global Geopark via info@dehondsrug.nl of bel naar (+31) 0599 725 009

De smaak te pakken? Er zijn nog meer lezingen! Kijk op https://www.dehondsrug.nl/hondsrug-academie/ voor meer informatie.

*De kosten bedragen 5,00 per persoon per lezing. Dat is inclusief een kop koffie/thee. Houders van de Museumkaart, vrijwilligers en Vrienden van het Hunebedcentrum kunnen de lezingen gratis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.