Skelet van uitgestorven Holenbeer te zien in het Hunebedcentrum

0
995
holenbeer

Een skelet en botten van verschillende, inmiddels uitgestorven, prehistorische dieren zijn vanaf dinsdag 25 april in het Hunebedcentrum te bewonderen. Het absolute topstuk is het volledige skelet van een holenbeer, een grote berensoort die in Europa leefde tijdens het Pleistoceen tot zo’n 25.000 jaar geleden. De mannelijke exemplaren konden tot 3,5 meter hoog zijn wanneer ze op hun achterpoten stonden en rond 600 kilo wegen. Ze stierven uit in de loop van de laatste ijstijd.

De holenbeer wordt voor een periode van twee jaar tentoongesteld in het Hunebedcentrum. Naast de holenbeer, zijn ook de schedel van de prehistorische wolharige neushoorn en een oeros straks te bewonderen in het museum. Harrie Wolters, Directeur van het Hunebedcentrum vertelt: “Dit zijn echt bijzondere aanvullingen op de Hondsrug UNESCO Geopark expositie die te zien is in het Hunebedcentrum”. In de expositie maken bezoekers kennis met Drenthe tijdens de ijstijden. “De mammoet kent iedereen, andere uitgestorven prehistorische dieren zijn vaak minder bekend maar niet perse minder indrukwekkend. Ook deze giganten kruisten hun paden met neanderthalers en de moderne mens op plekken in Europa”.

De collectiestukken zijn al lange tijd in bezit van de Rijksuniversiteit Groningen, zo werd het skelet van de holenbeer al in 1901 aangekocht door professor Friedrich Julius van Calker. Hij was hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en grondlegger van het Geologisch Instituut in Groningen. Het complete skelet is samengesteld uit losse grot vondsten uit Oostenrijk. Inmiddels zijn de botten onderdeel van de collectie van het Universiteitsmuseum Groningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.