The Braaid Circle op het eiland Man

0
352

Op het eiland Man in de Ierse Zee bevindt zich halverwege tussen de hoofdstad Douglas en Foxdale in het zuidelijk deel van het eiland “The Braaid Circle”: overblijfselen van een Keltische nederzetting. Het ligt op het platteland van het eiland met uitzicht over Glen Vine.

Deze zogenaamde Glendarragh sub-megalithische cirkel en de aangrenzende uitlijningen bevinden zich in de parochie van Marown

Lange tijd werden de rechtopstaande stenen van The Braaid verondersteld de ruïnes te zijn van een prehistorische steencirkel met twee ‘ceremoniële lanen’.

Opgravingen toonden later echter aan dat ze de overblijfselen waren van een Keltisch stenen rondhuis uit de ijzertijd en twee longhouses in Noorse stijl (ca. 950 na Christus), waarvan wordt aangenomen dat deze door de Vikingen zijn toegevoegd in de periode toen zij de controle hadden over het eiland. Deze opgravingen werden gedaan door Fleure en Dunlop in 1942 en door Gelling in 1964.

Het feit dat de ruïnes allemaal in een vergelijkbare staat zijn, suggereert dat ze tegelijkertijd werden bewoond en samen werden gebruikt als een boerderij:  als een Keltische boerderij die later werd gebruikt door de Vikingen.

Het Keltische ronde huis zou ongeveer 16 meter in diameter zijn geweest en het huis is waarschijnlijk  ondersteund door grote staande stenen. De muren waren waarschijnlijk ooit gemaakt van steen gevuld met aarde. Het dak was gemaakt van gras [een begraasd dak] dat op spanten was geplaatst.

De twee Viking-longhouses bestaan uit wat wordt beschouwd als een grote hal (die waarschijnlijk externe gebogen muren had, met een dak omhoog gehouden door palen) en een kleiner rechthoekig gebouw. Dit laatste gebouw werd mogelijk gebruikt voor runderen of schapen.

Tegenwoordig is er weinig meer over van deze structuren, afgezien van de stenen cirkelvormige omtrek van het ronde huis en de fundamenten van de twee Viking-longhouses.

Voor een nederzetting uit genoemde periode [de ijzertijd] is ‘De Braaid’ de best bewaard gebleven site op het eland Man

Er wordt verondersteld dat de site bezet is geweest tot de 11e of 12e eeuw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.