Begraven onder een heuvel

0
50
Eppies Bergje . Foto Jannes van Echten

Halverwege het fietspad van Odoorn naar Valthe ligt een opvallende heuvel, het Eppiesbergje. Het is een grafheuvel van bijna 5000 jaar oud, een van de oudste in Nederland. Onder deze heuvel lag het graf van een man. Na honderden jaren werd zijn rust verstoord. De heuvel werd opgehoogd en er werden meer personen in bijgezet. Nog weer later kwamen er ook urnen bij, met gecremeerde resten van overledenen. In een notendop vertelt het Eppiesbergje zo het verhaal van 2000 jaar begraven in de prehistorie. 

Na de periode van de hunebedden werden de meeste doden in of onder grafheuvels begraven. Op de Hondsrug kun je nog honderden van deze heuvels terugvinden. De meeste zijn verdwenen, dus het moeten er duizenden geweest zijn. Vanaf ongeveer 1200 voor Christus werden de doden meestal gecremeerd. De asresten van de doden werden vlak bij elkaar in urnen begraven. Soms lag er een laag heuveltje overheen, of groef men een greppel rondom het graf. Het Eppiesbergje lag midden in zo’n urnenveld. Het moet een van de grootste begraafplaatsen van dit gebied geweest zijn.

Door afgraven en landbouw is alles verdwenen. Nu resteert alleen nog het bergje met die rare naam. Ook die heeft met de dood te maken. Ene Eppie Vos uit Valthe bezat hier vroeger veel grond. Het verhaal gaat dat hij zichzelf op de heuvel heeft opgehangen. 

Eppiesbergje. Foto Jannes van Echten

Meer informatie:

https://www.dehondsrug.nl/hotspots/eppiesbergje/

Wandeling:

UNESCO Geopark De Hondsrug heeft een 6-km lange wandelroute uitgezet die ook langs het Eppiesbergje gaat. De route start bij de parkeerplaats aan de Melkweg (Melkweg 42) in Klijndijk, waar ook het informatiebord staat. Vanaf de parkeerplaats is het ook een korte wandeling naar het onderduikershol uit de tweede wereldoorlog, in het bos net ten zuiden van de parkeerplaats.

Zie: https://www.dehondsrug.nl/hotspots/eppiesbergje/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.