Darbandgrot, de sporen van onze voorouders in Iran

0
205
Nationalmuseumofiran, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
Nationalmuseumofiran, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

De Darbandgrot ligt in provincie Gilan met als hoofdstad Rasjt in het noorden van Iran. De vindplaats ligt aan de noordkant van een diepe zijrivier van de rivier Siahrud oftewel zwarte rivier tevens een zijrivier van de sefid-rūd (witte rivier) die uitmondt in Kaspische Zee.

Kaart van het gebied
Kaart van het gebied. Uwe Dedering, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.

De vindplaats

De Darbandgrot is te plaatsen in het oude steentijd (oud-paleolithicum) en geologisch in het midden-pleistoceen. De plek levert bewijsmateriaal voor de oudste menselijke aanwezigheid door vondsten van stenen werktuigen en dierlijke resten. De vondsten zijn gedaan door een groep Iraanse archeologen uit de omgeving van Gilan.

In de oude steentijd waren al mensen aanwezig in Gilan en deze grot is de plek van de vroegste bewoning. In de grot zijn grote aantallen botten van bruine beren en holenberen gevonden naast een klein aantal vuurstenen werktuigen. De grote hoeveelheid dierenbotten bewijst dat de grot eerst een berengrot was. De botten hebben geen snijsporen en slechts een paar keer aanwijzigingen voor verbranding. Het lijkt erop dat de dieren natuurlijk zijn gestorven.

Darbandgrot.
De Darbandgrot. Dorfakrashi, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.

Vondsten

Het onderzoek uit 2006 heeft naast dierenbotten ook werktuigen opgeleverd, namelijk vuurstenen werktuigen te plaatsen in de oude steentijd. In 2013 vond er verder onderzoek plaats met opnieuw dierenbotten en stenen werktuigen. De vondsten zijn belangrijk om meer te weten te komen over de oude steentijd in Iran. De grot werd gebruikt door jager-verzamelaars in bepaalde periode in een redelijk warme en vochtige periode tussen 200.000 en 250.000 jaar geleden. De jager-verzamelaars jaagden op oerossen, ganzen en berggeiten. Deze jagers maakten werktuigen van natuursteen en vuursteen. Botten van de holenbeer tonen aan dat de grot tijdens de koude seizoenen werd gebruikt als overwinteringsplaats.

Het bijzondere verhaal van deze grot en de omliggende archeologische sporen maakt dat dit gebied is voorgesteld om te worden geregistreerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De grot is de afgelopen jaren een belangrijke bestemming geworden voor toerisme.

Darbandgrot
Vondsten Darbandgrot. Alboerz2013, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.

Bezoek

Darbandgrot
Darband rashi Cave
36.83571981756875, 49.659876846032006

Door Nadine Lemmers en Soheila Moghaddar

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Darbandgrot

https://en.wikipedia.org/wiki/Darband_Cave

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.