De kracht van het ijs
Het verhaal van het landschap van Borger-Odoorn begint zo’n 150.000 jaar geleden. Het land was toen bedekt met een ijslaag van wel 1 kilometer dik. Dat ijs was helemaal vanuit Scandinavië naar hier geschoven. Deze periode heet de ijstijd maar bestond eigenlijk uit verschillende ijstijden met daartussenin warmere perioden. Door de kracht van het ijs vormde zich een lange verhoging in het landschap, de Hondsrug. De Hondsrug is 70 kilometer lang en loopt van Groningen tot Emmen. Zo’n lange en rechte rug – een megaflute – is zo goed als uniek in de wereld. Daarom heeft de Hondsrug de status van UNESCO Global Geopark. Alleen heel bijzondere en nog gave landschappen krijgen deze titel.
In het Hunzebos bij Exloo zijn veel sporen van de ijstijd te zien. In de zomers smolt de bevroren bovengrond een beetje. Het water stroomde naar beneden zodat een dal ontstond. Toen het na de ijstijd warmer werd, kon het water wegzakken en kwam het dal droog te liggen. Daarom heet het een droogdal. Nu lopen er een wandeling en een speelroute voor kinderen langs. Waarschijnlijk hebben hier mammoeten en sabeltandtijgers rondgelopen. Ze zijn nu uitgestorven, maar speciaal voor kinderen is de sabeltandtijger hier weer tot leven gewekt.

Wandeling
In het gebied is een wandeling uitgezet van 5 kilometer. U kunt uw wandeling het beste beginnen op de parkeerplaats van zwembad de Leewal, Zuideinde 36, 7875 CD Exloo. Meer informatie over de wandeling en wat er onderweg te zien is is te vinden via onderstaande link.