De oudste veenweg

0
150
Veenweg Valthe. Foto Drents Archief

De eerste boeren zaten lekker hoog en droog op de Hondsrug. Soms daalden ze af naar het drassige veengebied. Ze hadden er zelfs een houten weg aangelegd, de Smeulenbrandenweg bij Valthe. Het was een pad van houten stammetjes dat een dal of beekje overstak. De lengte was zeker 250 meter. Het is zelfs de oudste veenweg van Nederland, ruim 5000 jaar oud – uit de tijd van de hunebedbouwers dus.

Dit pad was nog niks vergeleken met de Valtherweg. Deze veenweg dateert van vlak voor het begin van onze jaartelling. Hij liep vanaf de Hondsrug naar Westerwolde, waar nu Ter Apel ligt. Een lengte van 12 kilometer dwars door het veen, een ongelooflijke prestatie. Het was toen het grootste bouwwerk in de verre omtrek. Nog ongelooflijker is dat het een weg van niets naar nergens was. Westerwolde was in die tijd onbewoond en omringd door moeras. Toch kapten de bouwers al het hout in de wijde omgeving. Er zijn vele duizenden bomen voor de weg gebruikt.

Zowel bij het begin als het einde van de weg zijn twee veenlijken gevonden die uit dezelfde tijd stammen. Zeker één persoon is vermoord. In de buurt lagen ook sporen van houten wagens. Dat prikkelt de fantasie. Wat was het? Misschien wel mensenoffers die met wagens over de lange veenweg vervoerd werden. We zullen het nooit echt weten.

Extra informatie

https://www.geheugenvandrenthe.nl/veenweg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.