Dorpen hadden geen stadsmuren om zich te verdedigen. Ze moesten een vijand op een andere manier tegenhouden. Dat deden ze door op belangrijke toegangswegen een verdedigingswerk aan te leggen. Zo’n werk heet een schans.
De meeste schansen lagen op wegen en dijken die door een nat gebied liepen. Een vijand kon dan geen kant uit. Een belangrijke dijk liep vanaf Ter Apel door het veen naar Valthe. Vlak voor het dorp was in 1621 de Valtherschans aangelegd, op de rand van zand en veen. De schans bestond uit twee wallen van aarde die achter elkaar lagen. Aan beide zijden van de schans was een groot platform gemaakt, een bastion. Hier konden kanonnen op staan. Er was ruimte voor wel 700 soldaten. Voor zover we weten is er nooit gevochten. Misschien was de schans zo moeilijk te veroveren dat geen vijand het aandurfde.
Pas toen het veen in de 19e eeuw verdween, verloor de schans haar functie. De Valtherschans werd helemaal afgegraven, zelfs de grachten waren niet meer te zien. Dankzij een enthousiaste groep bewoners wordt de schans weer opgebouwd. En bij opgravingen is zelfs een kanon gevonden. Bezoekers zijn nu meer dan welkom – ook als ze over de dijk door het vroegere veen aankomen.

Meer informatie
https://www.valthe.nl/ontdekken/valtherschans/
https://hunze.drenthe.nl/nieuwsberichten/2021/terugkeer/