Delfts aardewerk uit Nieuw-Buinen

0
210
Royal Goedewagen. Foto Drents Archief

Delfts aardewerk is wereldberoemd. Zoals de naam al zegt, kwam dit uit Delft. Weinig mensen weten dat Delfts aardewerk ook in Nieuw-Buinen is gemaakt. 

In de 17e eeuw waren steden als Delft en Gouda overal bekend om hun aardewerk. In Gouda maakte fabriek De Star eenvoudig aardewerk voor dagelijks gebruik. Later kwam De Star in handen van de familie Goedewaagen. Nu begon de fabriek ook luxe aardewerk te produceren, zoals prachtige vazen in jugendstil, een stijl met zwierige vormen en bloemen. De architect Klaas Prummel ontwierp ook huizen in deze stijl (zie 20).

In 1963 stichtte Goedewaagen een fabriek in Nieuw-Buinen. Door de hoge werkloosheid waren hier veel arbeiders. Ook ook waren de lonen laag en was het gas goedkoop. Toen de fabriek in Gouda sloot, werd dit de enige vestiging van het beroemde bedrijf.

De fabriek staat nog steeds op dezelfde plek. In een van de gebouwen is nu Keramisch Museum Goedewaagen gevestigd. Het laat de geschiedenis van Nederlands aardewerk zien vanaf 1875 tot nu. Natuurlijk kun je er ook Delfts aardewerk kopen – dat in Nieuw-Buinen is gemaakt. 

Meer informatie

https://www.royalgoedewaagen.com/nl/

https://www.geheugenvandrenthe.nl/goedewaagen-royal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.