Dure huizen in het veen

0
298
Zuiderdiep 279 Valthermond. Foto Alie Goeree

We denken wel eens dat in het veengebied alleen arme mensen woonden. Maar er waren ook bewoners die dure huizen lieten bouwen. Hun belangrijkste architect was Klaas Prummel. Hij werd geboren in 1884 en leefde tot 1970. Zijn vader had in 2e Exloërmond wel zes beroepen tegelijk. Zo was hij vervener, winkelier, koopman, cafébaas, aannemer en houthandelaar. Klaas nam de aannemerij en houthandel van hem over. Zo maakte hij kerkbanken, bedden, bruggen en schuren.

Prummel is vooral bekend geworden als architect van bijzondere gebouwen in de Veenkoloniën. Omdat Prummel zo lang leefde, heeft hij in verschillende stijlen gebouwd. Zijn bekendste gebouwen zijn in de jugendstil ontworpen. Dat is een stijl uit het begin van de 20e eeuw met veel versieringen. In Valthermond en 2e Exloërmond staan prachtige voorbeelden. Later ontwierp hij eenvoudiger gebouwen zoals de brandweergarage en de hervormde kerk in 2e Exloërmond.

Valthermond. Foto Alie Goeree

Meer informatie en fietstocht

https://www.prummeltour.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.