Een diep dal

0
187
Kanaal Buinen-Schoonoord. Dit was vroeger de rivier die door het Voorste Diep liep. Foto Davado

De enorme ijsmassa die de Hondsrug vormde, schuurde ook een diep dal uit. Door het dal liep een rivier, de voorloper van de Hunze. Op sommige plekken was het hoogteverschil meer dan zestig meter! Het klimaat in de ijstijd was koud en guur, alleen dieren als mammoeten konden er overleven.

Tussen de ijstijden in werd het warmer en begon het ijs te smelten. Ten westen van de Hondsrug ontstond zo een enorm stuwmeer van smeltwater. De druk werd zo groot dat het water door de Hondsrug brak en het dal in stroomde. We denken dat dit ongeveer 100.000 jaar geleden gebeurd is. Dit zogenoemde doorbraakdal is nog steeds te herkennen. Nu loopt het Voorste Diep door het dal. Ter hoogte van Drouwenerveen komt deze beek samen met het Achterste Diep. Vanaf vanaf daar gaan ze verder als de Hunze.

Na de ijstijden werd het gebied ten oosten van de Hondsrug steeds natter. Dat was zo’n 12.000 jaar geleden. Duizenden jaren lang stapelden plantenresten zich op in het water. Hieruit groeide een veenlaag van vele meters dik. Aan de ene kant kroop het veen tegen de Hondsrug op. Aan de andere kant van de Hunze ontstond het grootste veengebied dat wij in ons land gekend hebben. Het was vele kilometers breed.

Foto Bargerveen, zo moet het Voorste Diep er vroeger hebben uitgezien. Foto Alie Goeree

Wandelingen

Borger

In het gebied is een wandeling van 6,5 km uitgezet door Het Drentse Landschap. Startpunt route: Parkeerplaats S.V. Borger, De Drift 6, 9531 TK Borger (Vanuit centrum Borger richting Buinen, over brug RA en opnieuw RA.

Glooiende landschappen in het Voorste Diep. Foto Alie Goeree

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.