Mensen aan het water

0
125
Opgraving Daalkampen. Foto Alie Goeree

Aan het einde van de ijstijd, zo’n 12.000 jaar gelden, vinden we sporen van mensen in het gebied van de Hunze. Langs de rivier lagen hogere zandheuveltjes waar zij in de zomer hun tenten neerzetten. Ze konden er naar hartenlust jagen en vissen. Soms lieten ze vuurstenen werktuigen achter, die we nu bij archeologische opgravingen terugvinden.

Zo hebben in de Mandelanden, een moeras vlak bij Borger, vroeger rendierjagers rondgelopen. Dat weten we omdat we resten van hun jachtkampjes hebben teruggevonden. Eén van de jagers staat nu als stalen beeld bij de Hunebed Highway, de provinciale weg N34.

Later gingen mensen zich vestigen in dit gebied. In de wijk Daalkampen bij Borger is een nederzetting ontdekt van ruim 3.000 jaar oud. Het lag op een hoge en droge plek dicht bij het Voorste Diep. Archeologen vonden restanten van veel houten boerderijen en bijgebouwen, zoals graanschuurtjes. Toch was het maar een klein dorp. Er stonden meestal een paar boerderijen bij elkaar. Na enkele tientallen jaren verplaatsten de bewoners hun huis naar een andere plek. Dat kon ook makkelijk. De boerderijen bestonden uit een houten geraamte dat opgevuld was met takken, leem en stro. Nieuwbouw was waarschijnlijk makkelijker dan verbouw en reparatie.

Het dorpje heeft wel 1000 jaar bestaan. Pas rond het begin van de jaartelling stopte de bewoning op deze plek.

Opgraving Daalkampen 2023. Foto Alie Goeree

Extra informatie


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.