Een mooie mislukking

0
163
Odoornerveen. Foto Alie Goeree

De kostbare turf bracht mensen op vreemde ideeën. De aannemer Jasper Klijn had met enkele rijke mensen een groot stuk veengebied achter Emmen gekocht. Het leek hem handig om een eigen kanaal te graven. Zo kon hij zelf de turf afvoeren en hoefde hij geen geld voor sluizen en bruggen aan anderen te betalen. Het kanaal moest dwars door Drenthe lopen. De koning gaf toestemming om het kanaal naar zijn familie te noemen: Oranjekanaal. Het graafwerk begon in 1853 bij Hoogersmilde aan de Drentse Hoofdvaart.

Voorbij Schoonoord sneed het kanaal het eerste veengebied aan. Het veen werd afgegraven en als turf verkocht. Aan beide kanten van het kanaal werden huizen gebouwd voor de kanaalarbeiders en veengravers. Na de vervening kwamen er boeren te wonen. Het dorp ging Odoornerveen heten.

Vlak buiten Odoornerveen kreeg het kanaal een zijtak tot aan de rand van de Hondsrug. Daar werd een haventje met enkele huizen aangelegd. Dit dorpje werd Klijndijk genoemd, naar de stichter van het Oranjekanaal.

Het kanaal is nooit afgekomen, het werd veel te duur. Bij het huidige Nieuw-Dordrecht stopten de gravers. De investeerders zagen hun geld nooit meer terug. Maar het kanaal is nu een van de mooiste plekken van Drenthe. Een mooie mislukking.

Haven Klijndijk. Foto Alie Goeree

Meer informatie

http://www.odoornerveen.com/

https://www.geheugenvandrenthe.nl/oranjekanaal

Wandeling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.