Een uitkering voor een kanaal

0
296
Graven van het kanaal. Foto Drents Archief

Honderd jaar geleden was er grote werkloosheid in Nederland. Werklozen konden een uitkering krijgen, maar moesten daar wel voor werken. Werkverschaffing heette dat. Meestal was dit werk op het land of aan wegen en kanalen.

Voor Borger was dit de kans om een oude wens te vervullen: een kanaal van het midden van Drenthe langs Borger en Buinerveen naar Stadskanaal. In 1927 begonnen honderden arbeiders met het werk. Met alleen een schep groeven ze een kanaal van 16 kilometer lang. Het duurde twee jaar. Dat kon zo snel, omdat het grootste deel van het kanaal de loop van het Voorste Diep volgde. Dit was een van de beken die water voor de Hunze aanvoerde. Het deel bij Borger was het moeilijkst, omdat het kanaal hier de Hondsrug doorsneed. Door het hoogteverschil waren er maar liefst vijf sluizen nodig om schepen te laten varen.

Het kanaal Buinen-Schoonoord heeft altijd verlies geleden. Er voeren te weinig schepen en door de sluizen was het duur in onderhoud. Het werd in 1966 gesloten voor de scheepvaart en dient nu voor recreatie en natuur. Zo is er een vistrap en een fietspad langs een deel van het kanaal. De bakstenen wanden en de sluisdeuren zijn nog aanwezig, maar kunnen niet meer open en dicht.

Sluis Eeserveen. Foto Alie Goeree
Bouw sluis. Foto Drents Archief

Wandeling

https://eindjeomindrenthe.nl/assets/a4-kaart-borger-flessenhals-in-het-voorste-diep.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.