Even Poolshoogte nemen

0
284
Uitkijktoren Poolshoogte. Foto Alie Goeree

Werkloze mannen hebben als vorm van werkverschaffing ook de Poolshoogte bij Odoorn aangelegd. Boswachter Meelker had hier een nieuw bos aangeplant. Hij wilde een uitkijkpunt hebben om snel een bosbrand te kunnen zien. Het werd de Poolshoogte genoemd, van poolshoogte nemen. De arbeiders kregen een kleine vergoeding om de heuvel van 13 meter hoog aan te leggen. Een journalist noemde het de Bloedberg. Hij zag dat de handen van de arbeiders onder het bloed zaten. Dat kwam omdat ze alleen met schep en kruiwagen werkten. Daarna kregen ze karretjes en paarden om de grond omhoog te brengen.

Toen het bos steeds hoger groeide kwam er een echte uitkijktoren. De huidige toren is van het jaar 2000. Bovenop heb je een van de mooiste uitzichten van Drenthe.

Bij het graven werden twee helften van een enorme zwerfkei gevonden. Ze liggen nu weer bij elkaar aan de voet van de heuvel. Iets verderop staat Ode aan de Zon: een kunstwerk van stenen in de vorm van een tempel. Naast de Poolshoogte staat een theehuis. Daar kun je bijkomen van de beklimming van de toren.

Uitkijktoren Poolshoogte. Foto Alie Goeree

Meer informatie

https://www.drenthe.nl/locaties/2482933940/uitkijktoren-boswachterij-odoorn-poolshoogte

https://poolshoogte.nl/de-brandtoren

Lunchroom Poolshoogte. Foto Alie Goeree

Wandeling

https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wandelroute-schapenpark

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.