Geesten rond het hunebed

0
194
Grootste hunebed van Nederland, D27. Foto Alie Goeree

Drenthe staat bekend om zijn hunebedden. Borger-Odoorn heeft de meeste hunebedden van Nederland, namelijk achttien. Een hunebed is een stenen ruimte waar af en toe overleden mensen werden bijgezet. De hunebedbouwers geloofden dat de doden nog altijd bij hen waren, in een soort geestenwereld. Rondom het hunebed vonden allerlei rituelen plaats waarbij de voorouders werden geëerd.

Hunebedden zijn ruim 5000 jaar oud en werden eeuwenlang gebruikt. Een groep sterke mensen kon in een beperkte tijd een hunebed in elkaar zetten, maar dan moesten de keien wel klaarliggen. De meeste moeite kostte het om de stenen op één plek te verzamelen. Ze kwamen soms van kilometers ver. Als het hunebed gebouwd was, werden de gaten afgedicht met kleinere stenen. Daarna gingen er plaggen en zand over. Er was alleen een heuveltje met een ingang van stenen zichtbaar.

De ingang werd opengemaakt als er een dode bij kwam. De overledenen kregen vaak aardewerk mee. Sommige bekers hadden de vorm van een trechter, daarom worden de hunebedbouwers ook wel Trechterbekervolk genoemd. In Drenthe kennen we van dit volk alleen hun stenen monumenten; een huis is nooit gevonden.

Het grootste hunebed ligt in Borger. Ernaast staat het Hunebedcentrum: dit museum laat alles zien dat we inmiddels weten van de hunebedbouwers en hun bijzondere monumenten.

Hunebedcentrum. Foto Alie Goeree

Wandelroute:

https://bestemmingborgerodoorn.nl/routes/elfhunebeddentocht/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.