Geloof en bijgeloof

0
177
Kerk Odoorn. Foto Alie Goeree

De mensen in Drenthe hebben heel lang in meerdere goden geloofd. Ze werden vereerd op speciale plekken, bijvoorbeeld bij een geheimzinnige boom of een bijzondere kei. Vlak voor het jaar 800 kwam de monnik Willehad naar Drenthe om het christelijk geloof te prediken. Het duurde nog heel lang voordat de meeste Drenten bekeerd waren.

De oudste kerken staan in Vries en Anloo. Vanuit Anloo werden in de 13e eeuw de kerken van Borger en Odoorn gesticht. De kerk van Odoorn is bijzonder omdat het gebouw deels van veldkeien is gemaakt. Dit is nog steeds te zien aan de achterkant van het gebouw. In de stenen zitten merktekens die ouder zijn dan de kerk. Waarschijnlijk komen ze van een hunebed uit de buurt.

In Borger is de toren nu het oudste deel. Het dateert uit de 14e eeuw en is dus ongeveer 700 jaar oud. De rest van de kerk is gesloopt en in de 19e eeuw vervangen door het huidige gebouw.

In de Veenkoloniën (zie 12) zijn na de stichting van de kanaaldorpen veel kerken gebouwd. De nieuwe bewoners kwamen overal vandaan en brachten hun eigen geloof mee. Elke geloofsgemeenschap wilde een eigen kerk. In 2e Exloërmond stonden ooit vijf kerken, in Valthermond vier.

Kerk Odoorn. Foto Alie Goeree

Meer informatie

https://reliwiki.nl/index.php/Odoorn,_Valtherweg_1_-_Margarethakerk

https://reliwiki.nl/index.php/Borger,_Hoofdstraat_34_-_Willibrordkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.