Gevaarlijk stuifzand

0
169
Drouwenerzand Foto Alie Goeree

Het Drouwenerzand is niet alleen de naam van een bekend speelpark, het is ook een eeuwenoud natuurterrein, gevormd door wind en zand.

In de laatste ijstijd was het op de Hondsrug heel koud. Er lag geen ijs, maar door de kou kon er weinig groeien. De wind had vrij spel en het hele gebied raakte bedekt met een laag zand. Zo’n 12.000 jaar geleden werd het steeds warmer. Het zandgebied groeide snel vol met bomen, planten en struiken. 

Het landschap veranderde toen mensen hier gingen wonen. Ze kapten bomen en lieten schapen grazen. Het gebied buiten de dorpen werd een grote kale vlakte. Het zand verscheen weer aan de oppervlakte en begon te stuiven. Akkers verdwenen onder het zand en sommige dorpen werden bedreigd. Het Drouwenerzand werd een van de grootste zandverstuivingen van ons land. Pas rond 1900 slaagden de bewoners erin om het zand te bedwingen. Ze plantten duizenden dennen die het zand vasthielden. 

Inmiddels vinden we dat een zandverstuiving heel bijzondere natuur is. Daarom is het Drouwenerzand een aardkundig monument geworden. Er komen extreme temperaturen voor van soms meer dan 50 graden in de zomer. Daarom groeien er zeldzame plantensoorten. Veel dennen zijn gekapt zodat het zand weer kan stuiven. Als je er wandelt, is het net of je door de woestijn loopt.

Drouwenerzand is een aardkundig monument van de provincie Drenthe. Foto Alie Goeree

Extra informatie

Wandeling

https://www.eindjeomindrenthe.nl/drouwenerzand.html

Jeneverbes Foto Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.