Gloeiend heet glas

0
215
Villa Flora. Foto Alie Goeree

De nieuwe kanalen zorgden voor veel werk. Niet alleen door de turf, maar ook vanwege nieuwe industrie. Zo bouwde de Duitse Johan Thöne in 1838 een glasfabriek in Nieuw-Buinen. Glas wordt gemaakt van zand dat gloeiend heet verhit wordt, zo heet dat het vloeibaar wordt. De glasblazer maakt er dan flessen, glazen en potjes van.

Voor de glasoven is veel brandstof nodig. Daarom vestigde Thöne zich hier, waar er turf in overvloed was. Het ging de familie zo goed dat ze in Nieuw-Buinen een prachtige villa lieten bouwen. Deze Villa Flora is nog steeds een van de mooiste huizen van het hele gebied.

Goed voorbeeld doet goed volgen en al snel kreeg Thöne concurrentie. Jan Meursing uit Buinen stichtte ook een glasfabriek in Nieuw-Buinen. Lang ging het goed met beide bedrijven. Eind 19e eeuw werkten er honderden mannen en vrouwen in de fabrieken. Glas uit Nieuw-Buinen was ver buiten Drenthe bekend. Zo kwamen de bekende flesjes van Maggi hier vandaan.

Met de opkomst van karton en plastic kregen beide glasfabrieken het moeilijk. De laatste sloot in 1967. Het beeld van de Glasblazer herinnert ons nog aan de glasindustrie, net als het nieuwe glasmuseum in Nieuw-Buinen.

beeld Glasblazer van Onno de Ruijter. Foto Alie Goeree

Meer informatie

https://www.glaswerknieuwbuinen.nl/

https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/nieuw-buinen-een-glashelder-verhaal

https://www.canonvannederland.nl/nl/page/169082/de-glasindustrie

Maggieflesje. Foto Alie Goeree

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.