Houten beelden van Wittemoor – schatten uit het veen

0
525

Tussen 1965 en 1970 is de veenweg Wittemoor opgegraven met als bijzondere vondsten zes prehistorische cultusbeeldjes of idolen. Deze veenweg is aangelegd over een moeras bij Neuenhuntdorf, Duitsland. De veenweg is te plaatsen in de ijzertijd en is genummerd als XLII (IP).

Tekening van de veenweg Wittemoor. Hugo Prejawa (1854-1926), Public domain, via Wikimedia Commons.

De veenweg is gedateerd rond 135 v.Chr. en loopt van noord naar zuid. De veenweg is vandaag de dag gereconstrueerd met de beelden erbij – in het natuurgebied Holler Moor en Wittemoor ten noorden van Hude. Ten zuiden van de veenweg lag een nederzetting uit de ijzertijd. De veenweg is onderdeel van de route Naturroute Holler- und Wittemoor en via navigatie te vinden onder de naam Bohlenweg Holler Moor und Wittemoor.

Bohlenweg Holler Moor und Wittemoor. Matthias Süßen, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons.

Idolen – man versus vrouw

Bij de opgraving van de veenweg in de omgeving van Hude zijn zes houten abstracte beeldjes gevonden, waaronder een mannelijke en een vrouwelijke stèles zonder gezicht. Deze beelden zijn gesneden uit eikenhouten planken met een dikte van 3 tot 7 centimeter in een vereenvoudigde, maar karakteristieke vorm. Het mannelijk beeld heeft een rechthoekig lichaam en is 105 centimeter lang. Het vrouwelijk beeld is ongeveer 95 centimeter lang en heeft duidelijke vrouwelijke vormen.

De beelden stonden links en rechts van de veenweg op de plek waar de weg een stroompje kruist. Het mannelijke beeld was ingeklemd in een plank en de vrouwelijke geplaatst op een kleine heuvel. Vuurplaatsen lagen aan het einde van de kruising aan beide zijden van de wegweg. Iets ten noorden van het vrouwelijke beeld zijn stenen en bewerkte stokken van de vlier rondom twee simpele cultuspalen gevonden en deze vondst lijkt te wijzen op het brengen van offers op deze plek. De beelden lijken een beschermende functie te hebben gehad, maar we kunnen moeilijk iets zeggen over hun rituelen en gebruiken. De originele beelden zijn in het Landesmuseum in Oldenburg.

Beelden in Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte, Oldenburg, Duitsland. Photographed by User:Bullenwächter, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons.

Van museum naar beelden in het Oertijdpark

Een bezoek aan het museum heeft geleid tot het maken van twee reconstructies. Inmiddels hebben deze reconstructies een plekje gekregen in het Oertijdpark, namelijk links en rechts van de brede weg. Van eikenhout zijn deze beelden gemaakt door Erik Wiffers.

Met dank aan Mees de Wit voor de foto’s reconstructies in Oertijdpark.

Bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Wittemoor_timber_trackway

https://de.wikipedia.org/wiki/Bohlenweg_im_Wittemoor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.