Huis van de gemeente

0
153
Gemeentehuis Borger-Odoorn in Exloo. Foto Alie Goeree

Nederland heeft een overzichtelijk bestuur. We hebben het Rijk, de provincie en de gemeente. Vroeger was dat heel anders. Iedere stad had een eigen bestuur, je had edelen die heer waren over een groot stuk land en zelfs de kerk kon een eigen gebied besturen. In de Drentse dorpen werden de belangrijkste zaken door een boermarke geregeld. Het was geen democratisch bestuur, alleen boeren met een eigen erf hadden wat te zeggen. 

In 1796 kwam Nederland onder Franse heerschappij te staan. Naar Frans voorbeeld werd het hele land toen in gemeenten verdeeld. Drenthe kreeg er 34, waaronder Odoorn en Borger. Zij namen veel taken van de boermarken over. 

Het werk van een gemeente werd in de loop der jaren steeds ingewikkelder. Kleine gemeenten kregen steeds meer moeite dat goed uit te voeren. Daarom werden in 1998 de 34 oude gemeenten samengevoegd tot 12 grotere gemeenten. Vanaf toen waren Borger en Odoorn één gemeente. Het gemeentehuis kwam in Exloo te staan. Voor de fusie stond daar immers al het gemeentehuis van Odoorn. Het gebouw is ontworpen door het beroemde architectenbureau Alberts en Van Huut. Dit bureau heeft veel spraakmakende gebouwen gemaakt, zoals het kantoor van de Gasunie in Groningen. Het gemeentehuis van Borger-Odoorn past goed in dat rijtje.

Interieur gemeentehuis Borger-Odoorn. Foto Alie Goeree

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.