Kaarsrechte bomen

0
235
Kaarsrechte bomen. Foto Alie Goeree

Kaarsrechte bomen

De Hondsrug was 150 jaar geleden bijna kaal en leeg. Zover je kon kijken was er alleen heide en zand. De meeste bomen waren gekapt en de struiken opgegeten door schapen. Begin 20e eeuw begon de ontginning van deze woeste gronden. Met dank aan de kunstmest werden overal bomen aangeplant. Ze stonden in kaarsrechte rijen achter elkaar, verdeeld over vakken van 300 bij 300 meter. Elk vak had een eigen nummer. Dit waren productiebossen die stutten moesten leveren voor de mijnbouw in Limburg. Daarom werden alleen kaarsrechte dennen gebruikt. Uniek voor deze boswachterijen zijn de wegen van keien.

De mijnen zijn al lang gesloten, maar nog steeds zijn de boswachterijen makkelijk herkenbaar door de rechte paden en vlakken. Langzaam maken de dennen plaats voor andere bomen. Zo ontstaat een natuurlijker bos met open plekken.

Soms helpt de natuur een handje. Vijftig jaar geleden was er een grote storm die veel schade aanrichtte. In het bos bij Exloo heeft Staatsbosbeheer de omgevallen bomen laten liggen. Het is nu een bijzondere wildernis geworden, met de toepasselijke naam Stormbos (vak 165).

Stormbos. Foto Alie Goeree

Meer informatie

https://www.drenthe.nl/locaties/2970069903/boswachterij-odoorn

https://www.geheugenvandrenthe.nl/boswachterij

https://www.drenthe.nl/locaties/300493517/stormbos

Wandeling

https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/wandelroute-mammoet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.