Kijken naar de sterren

0
212
Lofar

Zolang er mensen bestaan, kijken ze naar de sterren. Eerst met het blote oog, daarna met verrekijkers. Later werden schotels ontworpen om radiogolven op te vangen. Deze zogenoemde telescopen werden groter en groter. Vergelijk de telescoop bij Dwingeloo uit 1954 maar met de schotels van het voormalige Kamp Westerbork uit 1970. In het buitenland staan telescopen die zo groot zijn als een compleet dorp.

In het Hunzedal is voor een volledig nieuwe methode gekozen. In plaats van een paar grote schotels staan er duizenden kleine antennes in het veld. De meesten staan ter hoogte van Exloo en Buinen, maar er zijn ook antennevelden in Duitsland, Engeland, Polen en Scandinavië. Samen vormen ze een supertelescoop die signalen uit de ruimte opvangt. Dit systeem heet Lofar. Alle informatie komt bij elkaar in een supercomputer. Sterrenkundigen kunnen daarmee het heelal bestuderen.

Het moet natuurlijk wel rustig zijn bij de antennes. Muziek of het geluid van tractoren kan de signalen verstoren. Daarom is alle grond rond de antennes opgekocht. Er is zelfs een afspraak om de windmolens in de buurt stil te zetten bij gevoelige metingen. Het is nu een uniek natuurgebied waar heel veel vogelsoorten voorkomen. Je kunt er fijn wandelen – en een beetje neuriën mag nog net.

Lofargebied. Foto Alie Goeree

Meer informatie

https://www.ivn.nl/afdeling/borger-odoorn/lofar-gebied-tussen-buinen-en-exloo/

https://lofarzone.nl/

Wandeling

https://eindjeomindrenthe.nl/hondsrug-lofar.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.