Rails tussen zand en veen

0
220
Station Valthe. Foto Alie Goeree

Honderd jaar geleden liepen er door heel Drenthe spoorlijnen. Veel grote dorpen kregen een eigen station, ook de vroegere gemeenten Borger en Odoorn waren aangesloten op het spoor. De trein van Zwolle naar Stadskanaal liep langs de rand van de Hondsrug. Dit traject, met stations in Valthe, Exloo, Buinen en Drouwen, werd in 1905 in gebruik genomen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het personenvervoer op deze lijn gestaakt. Het was niet rendabel meer, vooral omdat steeds meer mensen de bus konden nemen die bijna voor de deur stopte. In 1964 was het ook afgelopen met het goederenvervoer. De rails en bielzen werden opgeruimd.

De spoordijk tussen Exloo en Buinen is nog goed te zien. Het is nu een wandelpad op de grens van zand en veen. Ook de stationnetjes van Valthe en Exloo zijn bewaard gebleven. Ze zijn beschermd als provinciaal monument en mogen niet meer afgebroken worden. In Valthe is zelfs een stukje van het perron hersteld, zodat het net lijkt of de trein elk moment weer kan aankomen.

Foto Drents Archief

Meer informatie

https://www.geheugenvandrenthe.nl/spoorwegen

https://www.nationaalgeoregister.nl/geonetwork/srv/api/records/CAC249D1FFC81F81E053D2041EAC589E

Wandelpad spoor Buinen. Foto Alie Goeree

Wandeling

https://www.valthe.nl/eropuit/wandelroutes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.