Strand in het bos

0
317
Ellertshaar. Wandelgebied achter de zandwinning. Foto Alie Goeree

Misschien is Drenthe wel de provincie met de mooiste stranden. Niet aan zee, maar midden in het bos. Dat komt door de zandwinning. Na de Tweede Wereldoorlog was er steeds meer zand nodig voor de bouw van woningen en de aanleg van wegen. En zand is er in overvloed in Drenthe. Vooral op de Hondsrug is er veel zand afgegraven. Dat zorgt voor grote putten die zich vullen met water. En als de zandwinning stopt, heb je een meer met prachtige stranden.

Een voorbeeld van een grote zandwinning ligt iets buiten Exloo. Op deze plek loopt de Hondsrug uit in het Hunzedal. Hier is een groot zandgat ontstaan door de jarenlange zandwinning. 

De grootste zandwinning in Borger-Odoorn is bij Ellertshaar. Al meer dan zestig jaar wordt hier zand gewonnen. Er zijn nu plannen om van de grootste put een recreatieplas te maken, compleet met strandpaviljoen en ondiepe zwembaai. Maar ook zonder paviljoen kun je een mooie wandeling maken bij de zandwinplas.

Zandafgraving. Foto Alie Goeree

Meer informatie

https://zandkorrel.nl/

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/57169/zandwinning-ellertshaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.