Van turf naar landbouw

0
226
Foto Drents Archief

Ongeveer honderd jaar geleden was het afgelopen met de turfwinning. Ooit was het hele gebied ten oosten van de Hondsrug een moeras zonder einde. Met een metershoge veenlaag. Eeuwenlang hadden arbeiders hier met de hand turfgestoken. Alle turf was als brandstof in kachels opgestookt. Niet alleen in de buurt maar ook zo ver weg als Amsterdam. Wat overbleef was een kaal en afgegraven gebied. 

De bodem van het veengebied bleek echter goede landbouwgrond. En net zo belangrijk waren alle waterwegen die waren gegraven voor het vervoer van de turf. Nu werden de vrachtschepen gevuld met aardappels en bieten.  Zo veranderde het troosteloze veenmoeras in een welvarend landbouwgebied, met bloeiende aardappelvelden zover het oog kan kijken.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er meer vrachtverkeer en veel kanalen werden toen gedempt. Gelukkig herinneren veel namen van straten en dorpen zoals Drouwenerveen ons nog aan het bijzondere veenverleden. 

Het oude veengebied is nu zelfs een proeftuin voor nieuwe landbouwtechnieken. De Universiteit Wageningen is in Valthermond ‘t Kompas gestart. Dit is een proefboerderij voor onderzoek naar akkerbouw. Het veen blijft nog steeds pioniers trekken.

Proefboerderij. Foto Alie Goeree

Meer informatie

https://www.wur.nl/nl/show/open-teelten-valthermond.htm

Foto Alie Goeree

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.