De Däiwelssteen voor de Dom van Trier

0
549
De Däiwelssteen bij de Dom in Trier

De Däiwelssteen (duivelssteen), ook wel Domstein of Duhmstaan (Domsteen) genoemd, ligt voor de Dom in Trier. Dit is de oudste kathedraal van Duitsland. Tussen 310 en 320 werd op deze plek een eerste grote kerk gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse residentie. Tijdens de volksverhuizingen, in de eerste helft van de vijfde eeuw, werd de kerk verwoest en later weer opgebouwd. De Vikingen verwoestten het gebouw opnieuw in 882. De Romeinse kern bleef intact en in de elfde eeuw werd de kerk opnieuw opgebouwd.

Oorspronkelijk maakten de twee fragmenten van de Domstein deel uit van een enorme Romeinse granieten zuil, waarvan er vier waren. In de 4e eeuw ondersteunden ze het dak van de oude kathedraal in het noordoostelijke deel. De zuilen waren ze elk twaalf meter hoog, wogen 65 ton per stuk en ze waren uit één stuk gemaakt. 

Elk kind in Trier groeit op met de Domstein-legende en met talloze foto’s waarop ze naast, voor en op de Domstein te zien zijn. Het naar beneden glijden van de steen zou immers geluk brengen, daarom is de steen gepolijst en spiegelglad door generaties kinderbillen. Een bekend rijmpje kan vertaald worden met:

We gleden van de Domstein.
Het was niet altijd gunstig.
Broek gescheurd, hoed verloren,
hoofd gekneusd, bloeddorstig.
Als ik thuiskwam, wist ik meteen dat
ik geen toespraak hoefde te houden,
ik hoefde alleen maar “Hallo” te zeggen,
het ander zei mijn ouder. Ik liep op mijn tenen
de trap op. Maar mijn klappen bleven niet uit.

De legende gaat als volgt: Toen de duivel in de 4e eeuw de bouwplaats van de kathedraal bezocht, verzekerden de bouwvakkers hem op geloofwaardige wijze dat hier de grootste herberg ter wereld zou worden gebouwd. Er zouden grote hoeveelheden alcohol gedronken worden, men zou zich over kunnen geven aan gokken en zich buitensporig uitleven in betaalde liefde, zeiden de mannelijke figuren onschuldig.

De bouwvakkers hadden de afgelopen dagen en weken wanhopig gezocht naar een manier om vier granieten zuilen te verschepen en hier neer te zetten. Zou de duivel misschien naar het Odenwald Felsenmeer kunnen reizen om vier reuzen van 12 meter te halen en ze hierheen te brengen?

De duivel zag het drinken van alcohol, het gokken en het bordeel zeker zitten en besloot te helpen. Pas toen de duivel op de vierde dag de laatste pilaar ter plaatse loste, vond hij het allemaal vreemd. Het gebouw leek op de een of andere manier helemaal niet op een herberg… Toen merkte hij het bedrog op en was zo boos dat hij de pilaar in de richting van de kathedraal gooide, om hem te verpletteren.

Voorbeelden van andere duivelsstenen zijn te vinden in o.a. De duivel en de hunebedden bij Vehrte, Duivelsstenen, Boter, vet en stenen, Duivel en engel, megalieten in Nederland, De Wodansteen, Gekerstende stenen, Wéris: dolmen, menhirs, de Pierre Haina en equinoxen, Heksenstenen, Der Teufelsstein, Verhalen over offerstenen en Verhalen over offerstenen – 2.

Marinda Ruiter

De westelijke facade van de Dom van Trier, met de Däiwelsteen, op een afbeelding uit 1828

Bronnen

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.