De Deiwelssteen of Groësteen in Luxemburg

0
389

De Groësteen of Grauenstein (grijze steen) ligt aan de Romeinse weg tussen Reims en Trier in Luxemburg. Het wordt ook wel de “Deiwelssteen” (duivelssteen) genoemd.

Er bestaat onder wetenschappers nog onduidelijkheid wat de Groësteen nu precies is. De meest aangehangen verklaring vertelt dat het gaat om de resten van een dolmen, waarvan alleen de deksteen behouden is. Ook zou het een offersteen zijn geweest bij de Kelten.

Er zijn verschillende sagen aan de steen verbonden. Een daarvan vertelt dat er begonnen was met de bouw van de Dom in Trier. Iemand had de duivel wijs gemaakt dat het een bordeel zou worden. De duivel wilde helpen met de bouw en haalde een grote steen. Op de heuvel tussen Syrtal en Moseltal kwam hij een vreemdeling tegen die hem vertelde dat het in werkelijkheid om een godshuis ging. De duivel werd woedend en smeet de steen weg. Hij kwam te liggen op de plek waar hij nog altijd ligt. De duivel danste woedend op de steen en de afdrukken van zijn voeten zijn nog altijd te zien.

Vroeger werd ook verteld dat er een schat onder de steen zou liggen. Franse veteranen hebben de steen daarom stuk geblazen. Men vond overigens geen schat onder de steen. In 1886 is de steen op een voetstuk van bakstenen geplaatst blijkens een inscriptie aan de zijkant. En tegenwoordig wordt de steen met metaal bijeen gehouden.

Marinda Ruiter

De Groësteen wordt met metaal bijeen gehouden

Bronnen

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.