De Hollenstein of Hunnenstein in Idar-Oberstein

0
356
Hollenstein

In Idar-Oberstein, langs een woudweg die stijl omhoog de berg oploopt, ligt een steen die Hollenstein of Hunnenstein wordt genoemd. Er zijn volksverhalen aan deze menhir verbonden.

Ridder Udo van Hachenfels jaagde op een dag in zijn bosgebied. Lang achtervolgde hij een hert, maar hij slaagde niet. Udo ging op een mostapijt liggen en viel in slaap onder de schaduw van een boom. In zijn droom verscheen Vrouw Holle. Ze vertelde hem dat hij op deze plek een gedenkteken moest bouwen, want weinig sterfelingen werd gegund haar aanblik te aanschouwen. Degene die dat wel gegund was, moesten een gedenksteen oprichten voor de eeuwige gelukzaligheid. Vrouw Holle verdween en de ridder werd wakker.

Enkele stappen van hem af zag hij een oude vrouw met een rode hoofddoek en een zak op haar rug dalafwaarts lopen. Ridder Udo geloofde dat hij Vrouw Holle had gezien en kwam zijn belofte na. Hij liet een steen van Hachenfelsen halen en liet hem op de plek van zijn droom oprichten. De steen werd Hollenstein genoemd, na Vrouw Holle.

Vrouw Holle, Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921)

Vrouw Holle, Holda of Hulda is een van vele bovennatuurlijke vrouwelijke wezens uit het volksgeloof die vanuit hun oorsprong met de onderwereld in contact staan. De aard van dit type wezens varieert van behulpzaam en vriendelijk tot bestraffend en hard. Vrouw Holle wordt als aanvoerster van de Wilde Jacht gezien. Tussen 23 december en 5 januari kijkt ze of mensen dat jaar vlijtig of lui waren. Ze is bekend uit één van de sprookjes uit de verzameling van de gebroeders Grimm.

Holda wordt “De Witte Dame”, maar ook “De Zwarte Grootmoeder” genoemd, dit heeft overeenkomsten met het sprookje over Vrouw Holle. Ze is een doodsgodin. Er zijn nog andere benamingen, zoals Vrou-Elde, Frig, Frigga, Fri, Fria, Frija, Fricka, Friga, Frige, Frigg, Frea, Frigga, Gode, Ostara, Bertha, (Frau) Gode, (Frau) Wode, Holda, Huda, Huld(r)a, Nerthus, Eastre, Bertha, Brechta, Frau Venus, Harfer, Herke, Hold(e), Holl(e) of Hulle.

Hunnen plunderen een Duitse nederzetting, afbeelding uit 1903

De steen wordt ook wel Hunnenstein genoemd. Hier is een ander verhaal aan verbonden. De Hunnen overvloeiden het zuiden van het rijk. Een van de troepen reedt over de Heerstrasse en op een onbeboste plek, sloegen ze hun kamp op. Ze roofden en plunderden in de gehele omgeving. De legeraanvoerder werd door anderen verslagen en zijn mannen begroeven hem op de plek waar hij gedood werd. Met zijn schatten en gouden krijgerstenue werd hij achtergelaten. Een grote steen werd op zijn graf gezet, en deze wordt nog altijd de de Hunnenstein genoemd.

Marinda Ruiter

Hunnenstein

Bronnen

Menhire in Deutschland, Johannes Groht, herausgegeben on Harald Meller

https://www.mittelreidenbach.de/gemeinde/historie/

Wikipedia

Afbeeldingen

Vrouw Holle, Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921) – Door Friedrich Wilhelm Heine (1845-1921) – Wägner, Wilhelm. 1882. Nordisch-germanische Götter und Helden. Otto Spamer, Leipzig & Berlin. Page 117., Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5254373

Hunnen plunderen een Duitse nederzetting, afbeelding uit 1903 – By Joseph Sattler – Deutsche Kunst und Dekoration, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48526140

Hollenstein & Hunnenstein – Stephan Dinges – https://www.google.com/maps/contrib/105419889955394586532/photos/@50.0065894,8.2669455,15z/data=!4m3!8m2!3m1!1e1?entry=ttu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.