De Ggantija tempels op het eiland Gozo van de republiek Malta op postzegels

0
116
Malta, postzegel

Op het Maltezer eiland Gozo bevinden zich de Ggantija tempels. Aan deze  tempelconstructies heeft Malta in de loop der jaren twee maal een postzegel gewijd. In 1975 is de plattegrond [fig.1] op een postzegel afgebeeld en in 1983 is het complex op een Europa zegel van Malta [fig.2] verschenen. 

Malta postzegel

De Ggantija tempels liggen op het eiland Gozo op een heuvelrug op ongeveer 115 m hoogte boven het plaatsje Xaghra aan het uiteinde van het Xaghra plateau. Zoals andere megalithische bouwwerken op Malta is dit tempelcomplex ook naar het zuidoosten [opkomst van de zon] gericht.

Gebouwd tussen 3.600 en 3.200 voor Christus, behoren deze neolithische tempels tot de oudste religieuze structuren die nog steeds op aarde staan. Er is niet veel bekend over hun geschiedenis, hoewel de aanwezigheid van dierlijke botten, watergaten en stenen haarden archeologen ertoe hebben gebracht te geloven dat de tempels mogelijk zijn gebruikt voor rituelen en / of feesten.

Ggantija tempels op Gozo
Ggantija tempels op Gozo
Ggantija temples op Gozo

De bouwwerken omvatten twee tempelconstructies die naast elkaar zijn gebouwd en zijn ommuurd  door een stenen wal. Beide tempels komen uit op een gemeenschappelijke voorhof. De tempels hebben een typisch hoefijzer- of klaverbladvormig grondplan [zie ook fig. 1]. De muren bestaan uit naar binnen gerichte blokken die door middel van kleinere stenen werden aangevuld tot een geheel. De zuidelijke tempel, daterend uit de Ggantija-fase die omstreeks 3600 v. Chr. begon, is de grootste en de oudste. Hij is ook de best bewaarde van de twee.

Het grondplan omvat vijf grote apsissen [een apsis is een ronde of veelhoekige nis in b.v. een kerk] verbonden door een centrale gang. De diameter van het tweede paar apsissen [zie fig. 1: de linker tempel] is 23 meter. De tweede [rechter] tempel is jonger en eenvoudiger.

Malta, postzegel

Deze tempels zijn de vroegste van de Megalitische Tempels van Malta en zijn ouder dan b.v. de piramides van Egypte.

Ondanks zijn ouderdom verkeert het monument in een goede staat. De neolithische bouwers maakten gebruik van zowel lokaal geproduceerde Globigerina als Coralline Kalksteen. De slijtvaste Coralline-kalksteen wordt veel gebruikt in Ggantija, terwijl de zachtere Globigerina-kalksteen is gereserveerd voor de binnen constructie, zoals deuropeningen, altaren en decoratieve platen.

Als je het monument ziet dan vraag je je af hoe men ooit met beperkte middelen die grote stenen op elkaar heeft kunnen stapelen. Sommige stenen wegen meer dan 50 ton. Eeuwenlang werd dan ook geloofd dat de tempels het werk waren van een reuzin – Ggantija betekent ‘reuzin’ in het Maltees.

In 1827 werd de site van puin ontdaan door John Otto Bayer luitenant-gouverneur van Gozo. Daardoor is het bodemmateriaal als gevolg van onvoldoende vooronderzoek verloren gedaan. Het verlies aan informatie door dit opruimingswerk werd ten dele gecompenseerd door de Duitse kunstenaar Brochtorff, die een schildering van de site maakte, amper twee jaar nadat het puin was geruimd.

Na de opgravingen van 1827 raakten de ruïnes in verval en kwam het terrein, tot 1933, in privéhanden. In 1933 onteigende de regering het complex voor ‘openbaar nut’. In de jaren 1933 tot 1959 werd – met tussenpozen – uitgebreid archeologisch onderzoek en opgravingswerk verricht met het doel om de ruïne en haar omgeving op te ruimen, te behoeden voor verval en nader te onderzoeken.

De Ggantija tempels werden in 1980 op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed geplaatst. In 1992 besliste de UNESCO om vijf andere megalithische tempels van de Maltese archipel aan deze lijst toe te voegen.

De megalithische tempels van Malta zijn niet alleen opmerkelijk vanwege hun originaliteit, complexiteit en opvallende massieve proporties, maar ook vanwege de aanzienlijke technische vaardigheid die vereist was bij de bouw en constructie van de tempels.

Meer informatie over de tempels op Malta klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.