De Teufelstein bij Fischbach (Oostenrijk)

0
111
Der Teufelstein bij Fischbach

Elk jaar vindt op de zondag voor kerstavond de vroege winterzonnewende-wandeling plaats bij Teufelstein bij Fischbach om de zonsopgang langs de gebeeldhouwde stenen muur te bekijken. Vanuit geologisch oogpunt zijn de drie rotsblokken het resultaat van verwering. Harde rotsen gaan vaak langer mee dan hun omgeving en daarom zijn dergelijke rotsformaties niet ongewoon, vooral in de oostelijke Alpen.

Toch heeft deze steen waarschijnlijk dienst gedaan als kalendersteen omdat de rots aan twee kanten (oost en west) plat is gehouwen. Dit zou stammen uit Keltische tijden. Tijdens de winterzonnewende komt de zon bijna precies op langs deze rotswand, die nog altijd talloze natuurwaarnemers aantrekt. Er zijn diverse megalieten (en andere bijzondere stenen) in verband te brengen met midzomer en midwinter.

Zonsopgang

Er is een sage verbonden aan deze bijzondere steen. Na de zondeval laaide in Lucifer het verlangen op om terug te keren naar het koninkrijk van de gezegenden. God de Vader wilde hem deze wens niet onthouden en zei: “Als je op kerstavond een toren kunt bouwen tijdens de heilige wijding die tot in de hemel reikt, dan zal ik je wens vervullen.” Lucifer vloog op kerstavond naar de Hohe Veitsch en verzamelde enorme stenen. De derde keer rukte de duivel zo’n machtige rots los dat zijn mand op zijn rug barstte en het puin over de wei rolde. De bel begon te luiden en de tijd was verspild, het plan van de duivel mislukte.

Een variant op dit verhaal gaat als volgt:

Nadat Lucifer uit de hemel in de hel was verdreven, zat hij daar duizenden jaren als de opperste duivel maar dat beviel hem helemaal niet. Daarom vroeg hij de lieve Here God om hem terug naar de hemel te brengen. De laatste willigde zijn verzoek in, maar op voorwaarde dat Lucifer op kerstavond een toren bouwde van de aarde naar de hemel. De toren moest klaar zijn op het moment dat de priester bij het altaar de heilige hostie optilt; bij de tweede bel, het teken dat de kelk moet worden opgetild. In de overtuiging dat dit werk gemakkelijk kon worden volbracht, stemde de duivel in met de voorwaarde.

Hij maakte zijn eigen draagframe en toen de eerste bel klonk, greep Satan drie grote gigantische stenen en droeg ze door de lucht naar de Fischbacheralpe. Nu wilde hij hetzelfde nog een tweede keer doen, maar in zijn haast gooide hij de stenen met teveel kracht op het frame, zodat het brak. Voordat hij de standaard weer in elkaar had gezet, klonk de tweede bel uit het dal en de priester bij het altaar tilde de kelk op. Nu was de deadline van Lucifer verstreken. Wild ging hij terug naar de hel, maar hij liet de drie stenen op de Fischbacheralpe liggen en ze worden naar hem “Teufelstein” genoemd.

Zowel de berg in de Fischbacher Alpen als de drie grote, boven elkaar liggende rotsblokken op de top worden Teufelstein genoemd. Met een hoogte van ongeveer 6 meter bieden de drie rotsen een geweldig uitzicht over de omliggende Alpen en steden.

Voorbeelden van andere duivelsstenen zijn te vinden in o.a. De duivel en de hunebedden bij Vehrte, Duivelsstenen, Boter, vet en stenen, Duivel en engel, megalieten in Nederland, De Wodansteen, Gekerstende stenen, Wéris: dolmen, menhirs, de Pierre Haina en equinoxen, Heksenstenen, Der Teufelsstein, Verhalen over offerstenen en Verhalen over offerstenen – 2.

Marinda Ruiter

Teufelstein bij Fischbach

Bronnen

https://www.fischbach.co.at/freizeit-region/ausflugsziele/teufelstein/

https://www.wanderdoerfer.at/presse/mystische-wanderung-zur-wintersonnenwende-am-uralten-kultplatz-teufelstein-bei-fischbach/

Wikipedia

Afbeeldingen

Der Teufelstein bij Fischbach – https://www.fischbach.co.at/freizeit-region/ausflugsziele/teufelstein/

Zonsopgang – https://www.fischbach.co.at/freizeit-region/ausflugsziele/teufelstein/

Teufelstein bij Fischbach – Von M.B. – Eigenes Werk, Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1506573

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.