Een vakantie op Rügen met veel archeologie en geologie

0
737

Het Duitse eiland Rügen aan de Oostzee is van oudsher een bekend vakantieoord. Het grootste eiland van Duitsland ligt in de deelstaat Mecklenburg Vorpommern en kenmerkt zich door een geheel eigen landschap met krijtrotsen, glooiende ijstijdlandschappen, overal zie je grote zwerfstenen liggen, badplaatsen alsof ze 50 jaar in de tijd hebben stilgestaan, zandstranden en mooie oerbossen vol met beuken. Al met een mooie vakantiebestemming op zo’n 600 kilometer van Assen.

Via Stralsund, een mooie hanzestad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, kom je via een hangbrug op Rügen. Daarna zijn er vele locaties waar je kunt overnachten, varierend van campings tot hotels en van camperplaatsen tot B&B.

Hieronder benoem ik een aantal bijzondere plekken, vooral bedoeld voor de archeologie en geologie liefhebbers maar ook andere highlights die je niet mag missen benoem ik.

  1. Jasmund Königstuhl. Ten noorden van Sassnitz rij je door het Nationaal Park Jasmund. Dit park kenmerkt zich door een prachtig en oud beukenbos met aan de kustzijde indrukwekkende witte krijtrotsen. Er zijn wandelroutes uitgezet waar je door het bos loopt met af en toe uitzichten over de Oostzee en de krijtrotsen. Je kunt vanaf deze plek niet naar het strand, dat kun je beter doen vanuit Sassnitz. Op enkele plekken heb je uitzicht op de krijtrotsen. Die van de Königstuhl is het mooist en imposantst, op deze plek is een informatiecentrum/museum met een uitkijkbrug. Het park heeft een UNESCO status (categorie Mens en Biosfeerprogramma). Je kunt het beste parkeren bij Hagen. Vanaf hier kun je een mooie wandeling maken van een klein uur door de beukenbossen. Onderweg kom je nog wat interessante archeologische plekken tegen waaronder een offersteen en een bijzonder hunebed.
Je wandelt door oude beukenbossen.
Onderweg van de parkeerplaats naar het informatiecentrum/Konigstuhl kom je mooie panorama’s tegen
Langs het pad kom je langs een aantal interessante archeologische plekken zoals deze oude burcht/de Herthaburg. Het is een ringwal, dat is een type versterking dat veel voorkwam gedurende de latere bronstijd en ijzertijd. In dit geval uit de Slavische tijd, dat is middeleeuws.
De Hertaburg in het bos
Langs de route kom je een prehistorische offersteen tegen.
De offersteen
Het informatiecentrum/museum van het Nationaal Park Jasmund
Het nieuwe uitzichtspunt bij de Konigstuhl, een skaywalk.
Het uitzicht op de krijtrotsen
De lagen vuursteen in de krijtrotsen is heel mooi te zien hier.
Onderweg is een bijzonder hunebed te vinden, genaamd het Pfenniggrab. Mensen brengen hier een offer in de vorm van een pfennig.

2. Sassnitz. Deze oude badplaats is de beste plek om toegang te krijgen tot de krijtkust. Als je in Sassnitz naar de haven gaat en daar de auto parkeert (er is een parkeergarage) dan wandel je via een boulevard richting de krijtrotsen. Vanuit hier kun je hele lange wandelingen maken over vuurstenen en langs grote zwerfstenen met aan je zij continu de machtige hoge witte krijtrotsen. Dit is een van de mooiste wandelingen die je kunt maken op Rugen.

Langs de boulevard van Sassnitz liggen veel zwerfstenen.
In de dijk liggen prachtige zwerfstenen. Liefhebbers kunnen hier helemaal los gaan.
Een van de grootste zwerfstenen op Rugen, genaamd Klein Helgoland.
Klein Helogland bij het Sassnitz
Klein Helgoland bij Sassnitz
Prachtige krijtrotsen bij Sassnitz
Stranden vol met miljoenen vuurstenen
In de wanden zijn de lagen met vuurstenen goed te herkennen.

3. Wil je meer weten over het ontstaan van het krijt, de fossielen die er in zitten en wat er zoal gedaan wordt met het krijt dan is het de moeite waard om naar het Kreidemuseum te gaan. Een klein museum maar met een mooi verhaal. Vanaf hier kun je wandelingen in de omgeving maken waaronder naar een offersteen vlakbij in een bosje. Deze oude offersteen is een van de grootste zwerfstenen van Rügen. Hij is intussen iets kleiner dan oorspronkelijk omdat in latere tijden deze steen ook nog gebruikt is om molenstenen van te maken.

Achter het Kreidemuseum ligt een oude krijrgroeve
Een mooie korte wandeling door het glooiende landschap richting de offersteen.

4. Prora. Deze bijzondere plek mag je niet missen. Het ligt tussen Sassnitz en de badplaats Binz in. Het is een hotel van meerdere kilometers lang, ooit gebouwd in opdracht van Hitler die bedacht dat hier meer dan 20.000 mensen tegelijk een vakantie konden vieren. Intussen is bijna het gehele gebouw opgeknapt en omgevormd tot hotels en apartementencomplexen. Helemaal achterin is, in het nog oude gedeelte, een klein museum over de geschiedenis van het bijzondere bouwwerk.

Hier kun je het verschil zien tussen de oorspronkelijke bebouwing en de vernieuwing.
Bijna alles is vernieuwd en omgezet in hotels en appartementen.

5. Feuersteinfelder van Mukran. Deze grote velden vol met vuurstenen vind je zuidelijk van de stad Sassnitz. Het is werkelijk een uniek gezicht, zoveel vuurstenen, maar ook als landschap is het eenmalig. Het zijn oude strandwallen van vuursteen waarvan de krijtrotsen langs de toenmalige kust (na de ijstijd) door de branding zijn geërodeerd. Parkeren doe je op Parkplatz Feuersteinfelder. Deze parkeerplaats is langs de weg aangegeven. Vanaf de parkeerplaats wandel je er naar toe. Het ligt ongeveer 2 kilometer vanaf de parkeerplaats.

6. Niet ver van Prora en Mukran ligt het boomkroonpad Rugen (das Baumwipfelpfad im NaturerbeZentrum Rügen). Het is een indrukwekkende plek waar je letterlijk door de boomkruinen wandelt. Vanaf het bovenste gedeelte heb je een mooi uitzicht over het oostelijke deel van Rugen.

Uitzicht vanaf het boomkroonpad
Uitzicht op Prora vanaf het boomkroonpad

7. Het eiland kent vele hunebedden. De meeste zijn moeilijk toegankelijk en liggen verscholen in struikgewas. Echter er is ook een aantal goed ontsloten zoals de zeven hunebedden bij Lanken-Granitz en die van Nobbin in het noorden bij Nobbin (de Riesenberg Nobbin).

Je vindt op Rugen veel zwerfstenen waaronder deze soort, de rapakivi. Deze vind je ook in het Hondsruggebied. Oorspronkelijk komen deze van de Alandeilanden tussen Finland en Zweden. Echter deze op de foto is met de Weischelijstijd naar Rugen gebracht. Die in het Hondsruggebied zijn in de Saale ijstijd getransporteerd.

Hunebed bij Nobbin in het noorden van Rugen.

Hunebed bij Nobbin
Hunebed bij Nobbin
Uitzicht vanaf de locatie Nobbin op de Oostzee

8. Op Rügen liggen ongeveer 560 grafheuvels uit de ijzertijd en bronstijd waarvan de meeste flink van formaat zijn. Een mooi voorbeeld van een cluster van deze bronstijdgrafheuvels is te vinden bij Woorke waar er 13 bij elkaar liggen midden in de akkers (noordelijk van de stad Bergen bij Woorke (noordelijk van het dorp Patzig) heb je een groot aantal grote grafheuvels. Het heet daar ‘Woorker Berge‘.

Bij Woorke liggen 13 grote grafheuvels bij elkaar. Ieder bosje die je in de akker ziet liggen is een grafheuvel.

9. Ook wat betreft zwerfstenen is Rugen een prachteiland. Overal zie je ze liggen en vaak in groot formaat. De grootste zwerfstenen hebben eigen namen gekregen op dit eiland en zijn bezienswaardigheden. De grootste zwerfsteen van Duitsland ligt voor de kust bij het strand van Göhren en heet de Buskam. De kei heeft een geschat volume van ruim 600 kubieke meter en wordt geschat op 1,6 miljoen kilo. De steen is van graniet en komt oorspronkelijk van het Deense eiland Bornholm. Het is door de ijstijd naar Rugen geschoven.

10. Op verschillende plekken op Rugen zie je mooie keileemkliffen. Dit zijn restanten van de laatste ijstijd. De kliffen brokkelen door het zeewater langzaam af. Aangezien er veel keien in de keileem zitten blijven de keien achter op het strand. Je kunt op deze stranden een enorme hoeveelheid verschillende soorten gesteenten zien die oorspronkelijk uit Scandinavië afkomstig zijn. Een paar locaties waar je ze mooi kunt zien en langs kunt wandelen zijn: westelijk van Göhren bij Neu-Reddevitz heb je keileemkliffen met ervoor steenstranden met veel zwerfkeien en keileemprofielen. Verder naar het zuiden bij Klein Zicker hetzelfde. De foto’s hieronder zijn van Klein Zicker.

Grote keien nog in de keileemkliff.

11. Stralsund is de toegangspoort naar Rugen. Het is een mooi stadje (een oude Hanzestad) en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zeer de moeite waard. Ook het zeemuseum/aquariumhier is zeer de moeite waard.

Stralsund vanaf het Aquarium
De walviszaal van het Aquarium/museum van Stralsund

Er zijn uiteraard nog veel meer plekken om te bezoeken op Rugen. Er zijn diverse websites met meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.