Het megalithische park van Gorafe in Andalusië, Spanje

0
230

Het Megalithische Park van Gorafe ligt in de Gorafe Depressie, in Andalusie in Zuid-Spanje. In deze sector heeft de rivier de Gor een diepe kloof uitgegraven, met op de bodem een vruchtbare vallei waar de stad zich bevindt. In het verleden werden de meeste huizen uitgegraven in “grotten”, het type habitat dat veel voorkomt in de regio waar de kalksteen-klei materialen uitgravingen mogelijk maken.

Hier vind je een van de grootste concentraties dolmens, 240 in totaal (megalithische grafconstructies uit de bronstijd), die samen met andere dolmens in de vallei en aan de andere kant van de kloof een van de grootste concentraties van dit type grafmonument in Spanje en Europa vormen.

De megalithische graven (dolmens) van het Gorafe-gebied worden omgeven door een buitengewoon landschap dat Bad Lands wordt genoemd. Een groot aantal dolmens bevindt zich aan de rand van de vlakte boven de canyon, hoewel er ook andere locaties zijn. Ze werden gebouwd met grote stukken sedimentair gesteente genaamd “caliche” dat werd verkregen uit hetzelfde gebied waar ze werden gebouwd.

Dertig van hen zijn gerestaureerd en ze kunnen allemaal worden bezocht. Een bezoek aan nr. 134 wordt aanbevolen omdat het een speciaal type is en in een goede staat van onderhoud verkeert.

In het gebied is een route uitgezet, de “Gorafe Desert Georoute“. Bij Gorafe is een bezoekerscentrum waar meer uitleg is over de vallei met al haar monumenten.

Kaart Gorafe vallei

Onderstaande foto’s geven een beeld van de megalithische monumenten in het gebied rondom Gorafe. Als eerste een aantal monumenten op het plateau (rechtsonder op de kaart, onder de Mirador de Olivares).

Onderstaande foto’s zijn van het tussenplateau, linksboven in de kaart bij Cuesta de Guadix. Hier ligt ook de beroemdste, nummer 134

Alle foto’s van Jaap van der Goot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.