Dalyan in Turkije, een archeologisch paradijs met Lycische graven en de antiek stad Kaunos

0
708
Lycische graven Dalyan

Kaunos ligt bij Dalyan in het zuiden van Turkije. Als je in Dalyan bent zie je de uitgehakte Lycische rotsgraven al boven de rivier uitsteken. De antieke stad Kaunos ligt iets verderop en is gemakkelijk met een veerbootje te bereiken.

Lycie is een gebied langs de zuidkust van Turkije. In de Oudheid werd de regio bewoond door de Lyciërs. Onder de naam Lycia werd het een provincie van het Romeinse Rijk. 

De lycische rotsgraven

De rotsgraven stammen uit de 4de eeuw v.Chr.. Ze zijn voor een deel opnieuw in de Romeinse tijd gebruikt. De bovenste rij heeft gevels die op die van tempels lijken (onder andere Ionische zuilen). De façaden van de onderste rij tomben zijn veel eenvoudiger. Ze verbergen allemaal min of meer dezelfde grotkamers met meestal drie banken, waarop de doden werden gelegd. Je kunt niet bij de graven komen, ze zitten te hoog in de rotsen. Vanuit Dalyan zie je ze heel mooi van afstand aan de andere kant van de rivier liggen. Je kunt met een bootje naar de overkant en dichterbij komen. Vanuit de graven kun je wandelen naar de oude stad Kaunos.

Lycische graven Dalyan
Lycische graven Dalyan
Lycische graven Dalyan
Lycische graven Dalyan

Kaunos

Kaunos is vanaf 1966 opgegraven door Turkse archeologen. De oudste vondsten die zijn gedaan stammen uit de 8ste eeuw v.Chr.

Kaunos bestond al in de tijd van de Perzische invasie. Midden 6de eeuw v. Chr. werd het door Harpagus onderworpen. In de de 5e eeuw v.Chr. was het lid van en betaalde het contributie aan de Delisch-Attische Zeebond. In het de 4de eeuw werd het versterkt door koning Mausolus. Na Alexander de Grote’s tocht en dood werd Kaunos het bezit van Ptolemaios, later van Rhodos en uiteindelijk van Rome, dat het in 129 v.Chr. in de provincie Asia inlijfde. Nu eens was het vrij, dan weer in handen van Rhodos totdat het ongemerkt in de geschiedenis verdween. In deze laatste periode was de handel in zout, gezouten vis, hars en slaven een bron van welvaart, waarvan de gebouwen getuigen die door Turske archeololen werden blootgelegd.

De antieke stad was gebouwd aan de voet van de steile Akropolis die toentertijd op zee uitzag. De haven lag tussen twee heuvels en kon in tijden van gevaar worden afgesloten. Ze is nog altijd zichtbaar, want nu bevindt er zich het Meer der Bloedzuigers, dit is het grote meer achter het klein, wanneer je met de rug naar het theater staat.

De stad kent een benedenstad bij het meer en een bovenstad die 160 meter hoger ligt. Beide gebieden hebben imposante gebouwen. In de bovenstad staat het goed bewaarde theater.

Het theater van Kaunos

Het theater van Kaunos, met een capaciteit van 5000 bezoekers, kijkt uit op het zuidwesten wat klopt met de Anatolische traditie. Deze traditie komt oorspronkelijk uit de Hellenistische cultuur. Het theater heeft een diameter van 75 meter. Het theater is door de loop van de tijd meerdere keren verbouwd, beginnend in de 4e eeuw v.Chr. tot de 3e eeuw n. Chr.

Theater Kaunos
Theater Kaunos
Theater Kaunos
Theater Kaunos

De kerk met koepel

Het is een van de best bewaarde voorbeelden van dit type kerk in Anatolie. De start van de bouw was in de 6e eeuw n.Chr.

Mozaiek in vloer van de kerk.

De benedenstad ligt aan het meer.

Bij ieder gebouw op het terrein staan informatieborden, in het Turks en Engels
Het fontijn gebouw. Dit gebouw stamt uit het midden van de 3e eeuw v.Chr. In dit gebouw was een fontijn waar continu water uitkwam.
De basiliek van Kaunos heeft een afmeting van 98 bij 22 meter en lag direct aan het meer bij de haven. De zuilengalerijen zijn nog duidelijk te zien.
Basiliek Kaunos
Basiliek Kaunos
Ingang van de basiliek van Kaunos
Er lopen geiten en ezels tussen de ruïnes op het terrein.
Het agora. De marktplaats en het centrum van de stad.
Een ronde tempel op een terras. De tempel is gebouwd in de tweede helft van de 1ste eeuw v.Chr. op een kunstmatig gemaakt terras uitkijkend op het agora (die vorige foto) en de haven.
Overzicht van de benedenstad met overal ruines van belangrijke gebouwen.
Rond tempelcomplex

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.