Kaunos ligt bij Dalyan in het zuiden van Turkije. Als je in Dalyan bent zie je de uitgehakte Lycische rotsgraven al boven de rivier uitsteken. De antieke stad Kaunos ligt iets verderop en is gemakkelijk met een veerbootje te bereiken.
Lycie is een gebied langs de zuidkust van Turkije. In de Oudheid werd de regio bewoond door de Lyciërs. Onder de naam Lycia werd het een provincie van het Romeinse Rijk.
De lycische rotsgraven
De rotsgraven stammen uit de 4de eeuw v.Chr.. Ze zijn voor een deel opnieuw in de Romeinse tijd gebruikt. De bovenste rij heeft gevels die op die van tempels lijken (onder andere Ionische zuilen). De façaden van de onderste rij tomben zijn veel eenvoudiger. Ze verbergen allemaal min of meer dezelfde grotkamers met meestal drie banken, waarop de doden werden gelegd. Je kunt niet bij de graven komen, ze zitten te hoog in de rotsen. Vanuit Dalyan zie je ze heel mooi van afstand aan de andere kant van de rivier liggen. Je kunt met een bootje naar de overkant en dichterbij komen. Vanuit de graven kun je wandelen naar de oude stad Kaunos.


Kaunos
Kaunos is vanaf 1966 opgegraven door Turkse archeologen. De oudste vondsten die zijn gedaan stammen uit de 8ste eeuw v.Chr.
Kaunos bestond al in de tijd van de Perzische invasie. Midden 6de eeuw v. Chr. werd het door Harpagus onderworpen. In de de 5e eeuw v.Chr. was het lid van en betaalde het contributie aan de Delisch-Attische Zeebond. In het de 4de eeuw werd het versterkt door koning Mausolus. Na Alexander de Grote’s tocht en dood werd Kaunos het bezit van Ptolemaios, later van Rhodos en uiteindelijk van Rome, dat het in 129 v.Chr. in de provincie Asia inlijfde. Nu eens was het vrij, dan weer in handen van Rhodos totdat het ongemerkt in de geschiedenis verdween. In deze laatste periode was de handel in zout, gezouten vis, hars en slaven een bron van welvaart, waarvan de gebouwen getuigen die door Turske archeololen werden blootgelegd.
De antieke stad was gebouwd aan de voet van de steile Akropolis die toentertijd op zee uitzag. De haven lag tussen twee heuvels en kon in tijden van gevaar worden afgesloten. Ze is nog altijd zichtbaar, want nu bevindt er zich het Meer der Bloedzuigers, dit is het grote meer achter het klein, wanneer je met de rug naar het theater staat.
De stad kent een benedenstad bij het meer en een bovenstad die 160 meter hoger ligt. Beide gebieden hebben imposante gebouwen. In de bovenstad staat het goed bewaarde theater.
Het theater van Kaunos
Het theater van Kaunos, met een capaciteit van 5000 bezoekers, kijkt uit op het zuidwesten wat klopt met de Anatolische traditie. Deze traditie komt oorspronkelijk uit de Hellenistische cultuur. Het theater heeft een diameter van 75 meter. Het theater is door de loop van de tijd meerdere keren verbouwd, beginnend in de 4e eeuw v.Chr. tot de 3e eeuw n. Chr.


De kerk met koepel
Het is een van de best bewaarde voorbeelden van dit type kerk in Anatolie. De start van de bouw was in de 6e eeuw n.Chr.


De benedenstad ligt aan het meer.








