Hedeby Viking Museum bij Schleswig in Duitsland

0
450

Het Hedeby Viking Museum is een museum in de buurt van Hedeby, een voormalige middeleeuwse stad in Sleeswijk-Holstein in Duitsland dat zich richt op de geschiedenis van de regio in de Vikingtijd. Hoewel de regio nu in het moderne Duitsland ligt, was het ooit de oudste stad van Denemarken totdat het in 1864 werd afgestaan. Het museum bestaat uit een hoofdgebouw met daarin het verhaal van Hedeby en de Vikinggeschiedenis, met tal van artefacten die zijn ontdekt tijdens het lopende archeologische onderzoek en een nagebouwd dorpje met reconstructies van verschillende woningen en schepen uit de Vikingtijd.

In de omgeving van het museum staan diverse verdedigingswerken onder de noemer Danewerk. Samen met het verhaal van Hedeby wordt het ondergebracht onder de noemer Haitabu en Danewerk en staan ze sinds 2018 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Meer informatie zie https://haithabu.de/en/homepage

Danewerk (of Danevirke)

In de loop van meer dan 700 jaar – van de oudheid via de Vikingtijd tot de Hoge Middeleeuwen – is de Danevirke meerdere keren uitgebreid en versterkt. Het fortificatiesysteem bestaat uit aangelegde structuren zoals aardwerken, houten palissades, greppels, stenen muren en een barrière op de Schlei. Natuurlijke barrières zoals waterpartijen en laaglanden maken ook deel uit van de Danevirke. Het beveiligt de grens van het Deense Koninkrijk met zijn zuiderburen en controleert de landroute tussen het noorden en de Oostzee.

Verdedigingswerken die de Scandinaviërs en de mensen uit Centraal Europa van elkaar moesten scheiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.