Meer aandacht voor de wetenschap bij het Hunebedcentrum

0
295

Al een aantal jaren is het Hunebedcentrum bezig om een kenniscentrum te worden op het gebied van archeologie en geologie in Drenthe. Deze week werd bekend dat het museum zich als eerste museum in Drenthe én als eerste archeologie museum mag aansluiten bij het landelijke netwerk voor Wetenschapsmusea en Science Centers (VSC).

“Het doel is bezoekers nieuwsgierig te maken, te laten zien dat achter alle verhalen en objecten wetenschappelijke kennis schuil gaat en te tonen hoe je de wetenschappen archeologie en geologie beoefend” aldus Harrie Wolters, directeur van het Hunebedcentrum. Om de rol van ‘vertaler’ tussen wetenschap en maatschappij te verbeteren sloot het museum in 2022 al een samenwerkingsconvenant met het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Hunebedcentrum ontwikkelde een uitgebreide programmering aan evenementen, activiteiten en lezingen waarbij wetenschapscommunicatie een belangrijk uitgangspunt is. Hierdoor laten we bezoekers kennis maken met hunebedden, grafheuvels, mammoeten, zwerfstenen en fossielen uit het Hondsruggebied. Onlangs is er ook een nieuwe jeugdclub opgericht, de Jonge Archeologen Club (JAC), voor jonge onderzoekers tussen 6 en 12 jaar die nieuwsgierig zijn naar dergelijke onderwerpen en wetenschap in de meest brede zin. 

Het Hunebedcentrum is vanaf nu onderdeel van het netwerk van Wetenschapsmusea en Science Centers (VSC netwerk) en behoort hiermee tot de musea in Nederland die wetenschap als basis hebben en dat uitdragen. Het netwerk kent meer dan 40 leden waaronder Naturalis, Artis, NEMO, Eise Eisinga Planetarium en het Spoorwegmuseum. De directeur vertelt: “Wij zijn blij met deze stap. Hierdoor wordt ons netwerk vergroot en kan worden meegedaan aan landelijke initiatieven”.

Foto Davado
TRB-brouwen Frank Wiersema

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.