Postnl brengt postzegels uit met prehistorische dieren erop

0
199
Postzegel van PostNL ontworpen door studio026

Op 13 juni 2023 verschenen in de nieuwe serie Prehistorische dieren de eerste 3 postzegelvellen over de De Vos-vinvis, de wolharige mammoet en de sabeltandkat. Elk postzegelvel telt 5 postzegels waarop zowel de dieren als hun fossielen zijn afgebeeld.

De serie Prehistorische dieren bestaat uit 12 postzegelvellen. Per kwartaal geeft PostNL steeds 3 postzegelvellen tegelijk uit.

Onderwerp

Op de postzegels Prehistorische dieren zijn dieren afgebeeld uit verschillende geologische tijdvakken, zoals de Nothosaurus uit het Trias (245 miljoen jaar geleden), de grote zeefvinvis uit het Dioceen (8,7-8,1 miljoen jaar geleden), de Hoekmans dolfijn uit het Plioceen (3 miljoen jaar geleden), de wolharige mammoet uit het Pleistoceen (2 miljoen jaar geleden) en de reuzenalk uit het Holoceen (circa 5000 jaar geleden). Alle 12 prehistorische dieren op de postzegels leefden in het gebied dat nu Nederland is. Hun aanwezigheid is afgeleid uit fossielen die in Nederlandse bodem zijn gevonden, onder meer in de Noordzee, in de Ooster- en Westerschelde, langs rivieren en in steengroeven. De fossielen zijn overwegend botten, schedels, kaken, tanden, kiezen en hoorns. Aan de vorm van de fossielen kunnen paleontologen afleiden hoe groot de dieren zijn geweest en welke andere uiterlijke kenmerken zij hadden. Ook de vergelijking met nog levende verwante diersoorten levert bruikbare inzichten op.

Postzegel van PostNL Ontwerp studio026

Ontwerp

Elk postzegelvel uit de serie Prehistorische dieren telt 5 postzegels in 5 verschillende ontwerpen. Op 3 postzegels staan verschillende afbeeldingen van het prehistorisch dier in zijn natuurlijke omgeving. Op de andere 2 postzegels staan fossielen van hetzelfde dier, omgeven door getekende aardlagen waarin het bewuste fossiel is gevonden. Op de velrand is een van de dierfoto’s groot weergegeven en deze foto loopt onder de postzegels door. Ieder postzegelvel kreeg een basiskleur die verwijst naar het geologisch tijdvak waarin het prehistorisch dier voorkwam. De tijdslijn van al deze tijdvakken staat verticaal aan de linkerzijde van het postzegelvel, boven de titel van de serie. De naam van het prehistorisch dier staat op elke postzegel en rechtsboven op het vel. Rechtsonder staat een korte tekst met een toelichting op de diersoort en de bijbehorende fossielen.

studio026 is een grafisch ontwerpbureau uit Velp, bestaande uit Anne Schaufeli (1987, Warnsveld) en Huub de Lang (1980, Arnhem). Beiden studeerden van 2004 tot 2008 grafisch ontwerpen aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Het bureau richt zich sinds 2009 op ontwerpen die conceptueel, redactioneel en esthetisch sterk onderbouwd zijn. De grafisch ontwerpers geloven in conceptueel denken en nemen ruimte en tijd voor onderzoek, experiment en innovatie. Voor PostNL ontwierpen Schaufeli en De Lang eerder de postzegels 10 jaar koning Willem-Alexander (2023) Juliana der Nederlanden (2022), Paleis Het Loo (2022), Kijk op Nederland (2022) Historische motorfietsen (2021), Oude postroutes (2020) en 150 jaar Rode Kruis in Nederland (2017)

De volgende uitgiftedata zijn 26 september 2023 (Nothosaurus, wolharige neushoorn en oeros), 14 november 2023 (Hoekmans dolfijn, mastodont en reuzenalk) en 19 maart 2024 (grote zeefvinvis, reuzenbever en steppewisent).

Op de postzegels staat de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door studio026 uit Velp. De prijs voor een vel met 5 postzegels is € 5,05 (tarief 2023).

Postzegel van PostNL Ontwerp studio026

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.