Oproep! Wie bedenkt een mooie naam voor onze nieuwste aanvulling: het KinderzwerfboekStation?

0
99

Eerst wat achtergrond, want wat is eigenlijk zo’n KinderzwerfboekStation?

Bij de Hondsrug horen zwerfstenen. Stenen, grote keien soms, die in het Drentse landschap het einde aan hun zwerftocht vonden en die het verhaal kleuren van de geologische ontwikkeling daarvan. Stenen die 5000 jaar geleden op elkaar gelegd werden door de Trechterbekermensen en die wij kennen als hunebedden. Een bekend verhaal  voor iedereen die Hunebedcentrum, Het Drentse Landschap of De Hondsrug Unesco Geopark bezoekt.

Maar, er zijn in Drenthe meer dingen die zwerven. Kinderboeken bijvoorbeeld. En waar de stenen hier hun eindbestemming vonden, is het van die boeken de bedoeling dat zij rond blijven trekken – van kinderhand naar kinderhand. Eén vertrekpunt van zo’n reis is het Hunebedcentrum.

Buiten aan de muur (zijde Bronnegerstraat) hangt een ruil-boekenkastje. Dat krijgt nu een extra functie dankzij het afscheidsgeschenk dat Jan Harttekamp aan het Hunebedcentrum heeft gegeven: een KinderzwerfboekStation.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp is in 2010 begonnen met kinderzwerfboeken [link https://kinderzwerfboek.nl/]. De missie is ieder kind toegang te geven tot boeken. Vooral kinderen van wie het niet vanzelfsprekend is dat er thuis boeken zijn. Het is de meest laagdrempelige manier om in aanraking te komen met boeken: een zwerfboek kan overal opduiken. Soms reizen ze per trein tot iemand ze in de rugzak stopt en soms liggen ze langs de straat, te wachten op een nieuwe lezer.

De boeken zijn gratis door kinderen te lenen, lezen en door te geven. In elk Kinderzwerfboek zit een code. Bij de code hoort een website – en daarop kun je de reis van jouw boek volgen. Alle kinderboeken mogen meedoen: tweedehands of nieuw. Sommige uitgevers doneren bijvoorbeeld boeken, buurtbewoners trekken hun zolder leeg.

Je kunt een zwerfboek (voorzien van sticker met zwerfcode) overal achterlaten, waar je denkt dat een lezertje langs komt. De toegevoegde waarde van de Stations is, dat kinderen erop kunnen rekenen dat er een zwerfboek te vinden is. De Stations zijn te herkennen aan een bordje dat er bij staat of hangt.

Iedereen kan zelf via de website stickers aanvragen, dan kun je je eigen boeken volgen. Dit is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt wel zeer op prijs gesteld, om de logistiek te kunnen betalen.

Je kunt er ook voor kiezen je boeken in het boekenkastje aan de Bronnegerstraat te zetten, dan zorgen wij ervoor dat de stickers erop komen. Uiteraard komt er regelmatig vanuit Station Hunebedcentrum een berichtje waar de boeken naartoe zijn gezworven.

Om in de sfeer van de Hondsrug te blijven: Kinderzwerfboeken zijn een (zwerf)steengoed idee!

Nu nog een mooie naam voor ons Station! Denk je mee? Stuur je idee naar kderoest@hunebedcentrum.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.